Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Absurdní nařízení? Islámský stát zakazuje oblečení a boty

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Islámský stát ve svých zákazech nezná hranic. Lidé trpící pod jeho nadvládou mají zákaz alkoholu, nemanželského sexu, televize, ale i některých potravin. Nyní se k těmto nařízením přidal další kuriózní zákaz, a sice zákaz nošení některého oblečení a bot.

Radikálové z hnutí Islámský stát se podle serveru International Business Times rozhodli zakázat oblečení a obuv značky Nike. Název značky totiž podle nich evokuje arabské slovo se sexuálním podtextem a podobnost těchto výrazů je v rozporu s právem šaría.

Podle serveru na to upozornil jeden ze syrských aktivistů s tím, že kdokoliv bude na území samozvaného chalífátu přistižen s jakýmkoliv kusem oděvu této značky, bude potrestán.

Islámský stát s oblibou trestá přečiny proti veřejnému pořádku i těmi nejtěžšími tresty, za tento konkrétní ale poprava nehrozí. Dotyčný provinilec však bude muset zaplatit pokutu nebo bude uvězněn. V nejhorším případě ho čeká trest bičováním.

Islámský stát na zákaz značky upozornil v pamfletu, který vydal pod názvem "Pozor kluci na závažná cizí slova". Ukázal v něm nákresy oblečení značky Nike spolu s anglickými výrazy slov a frází jako "flirt", "děvka" a "polib mě" a s jejich překlady do arabštiny.

#Haskah #ISIS Prevents People from Wear brands like " Nike " and he say it Contains sexual words #Syria #ISIL pic.twitter.com/bbCZ01xmyA

— الرقة تذبح بصمت (@Raqqa_SL) 22. dubna 2015

Západní značky přitom měli islamisté dříve v oblibě a právě firma Nike jim kralovala. Nejčastěji používali radikálové tenisky této společnosti, která je pojmenována po okřídlené bohyni vítězství ze starověké řecké mytologie.

Lidé žijící pod nadvládou Islámského státu tak postupně ztrácejí další možnosti oblékání. Začátkem tohoto měsíce Islámský stát zakázal mužům nosit úzké džíny s tím, podněcují sexuální touhu a odhalují lidské tělo. 

Kromě výše zmíněné značky se zákazu dočkalo i několik dalších. Všechny kvůli svému názvu, které evokují arabská slova se sexuálním podtextem. Právě sexualitu se totiž snaží islamisté potlačit všemi možnými způsoby.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 19:13

Tesla propustí více než 10 % zaměstnanců. Prý kvůli růstu, experti ale varují před čínskou konkurencí

Tesla hodlá celosvětově propustit více než 10 % svých zaměstnanců, uvádí agentura Reuters s odkazem na interní dokumenty společnosti.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy