Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí prezidentu JAR Zumovi opětovné obvinění? Osvobozující verdikt bude přezkoumán

Soud, ilustrační fotografie
Soud, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Pretoria - Prokuratura V JAR může prezidenta Jacoba Zumu znovu obvinit v několika stovkách případů korupce. Nejvyšší soud v zemi dnes totiž rozhodl, že osvobozující verdikt z roku 2009 je iracionální a měl by být revidován.

Obvinění Zumy z korupce, vydírání, praní špinavých peněz a podvodu souvisí s jeho působením ve funkci viceprezidenta v letech 1999 až 2005. Z funkce byl odvolán právě kvůli skandálu kolem vládních armádních zakázek. V roce 2009, těsně před prezidentskými volbami, byl Zuma všech obvinění z korupce zbaven s tím, že s případem bylo "politicky manipulováno".

Zumovi právníci v roce 2009 poslali soudu nahrávky, které měly mimo jiné dokazovat politické načasování Zumova obvinění. V roce 2014 opoziční strana DA vyhrála soudní bitvu o přístup k těmto nahrávkám, které zveřejnila. Podle ní a podle dnešního rozhodnutí nejvyššího soudu pásky nedokazují nic, co by bylo důvodem ke zrušení korupčních obvinění.

"Dnešní den je velkým vítězstvím pro vládu práva. Věříme, že Jacob Zuma bude obžalován," prohlásil šéf opoziční strany Demokratické spojenectví (DA) Mmusi Maimane.

Dnešní rozsudek automaticky neznamená obnovení korupčních procesů vůči Zumovi. Prokuratura uvedla, že potřebuje čas, aby si verdikt nejvyššího soudu prostudovala.

Témata:  Jacob Zuma Jihoafrická republika soudy

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy