Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americká města se bouří proti Trumpově rozpočtu. Jen New York by přišel o miliony dolarů

New York City
New York City
Foto: NY Times

New York - Americký prezident Donald Trump včera oznámil své představy o rozpočtové struktuře, v níž výrazně posílil financování Pentagonu na úkor sociálních programů či ochrany životního prostředí. To se nelíbí nejen Kongresu, ale například i New Yorku.

Starosta Bill de Blasio řekl, že New York čekají velké škrty, pokud Trump své představy prosadí. Postiženy budou komunální služby, doprava, bytová výstavba a bezpečnost obyvatel. "Pokud toto je Trumpova dělostřelecká příprava, pak narazí na tvrdý odpor celé země. Nenecháme to tak být," varoval de Blasio.

Newyorský fond údržby a rozvoje bytového fondu ztratí 136 milionů dolarů, což je 86 procent potřebných finančních prostředků. O dalších 190 milionů dolarů by byl zkrácen městský rozpočet na boj proti terorismu, veřejné školy by ztratily 100 milionů, vyplývá z údajů newyorské radnice.

Omezení federálních programů by způsobilo, že v New Yorku bude zastavena řada dopravních projektů včetně prodloužení linek metra nebo stavby nového tunelu pod řekou Hudson.

O peníze se obávají i jiná americká města, napsala agentura Reuters. Navrhované škrty v dotacích pro Agenturu pro ochranu životního prostředí (EPA) postihnou města v Pensylvánii, podle odborníků utrpí i ekologická ochrana velkých jezer na severu USA.

Trump hodlá zvýšit výdaje na armádu o deset procent, ale rozpočet ministerstva zahraničí se sníží o víc než čtvrtinu. Škrty se budou v případě tohoto ministerstva týkat především programů na mezinárodní a rozvojovou pomoc. "Naše pomoc Izraeli je garantována, což je projevem našich pevných závazků vůči jednomu z nejbližších partnerů a spojenců," řekl mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner. Pokud jde o výši ostatní vojenské pomoci cizím státům, "je stále ještě předmětem vyhodnocování a rozhodnutí se blíží," řekl mluvčí.

Republikán Mac Thornberry, který stojí v čele branného výboru, nepovažuje návrh dostatečný pro budování silné armády. "Každému je zřejmé, že jsme museli v armádě provádět příliš velké škrty a utrpěli jsme velké škody. Rozpočtový požadavek administrativy není bohužel dostatečný na to, aby bylo možné tyto škody napravit a obnovit armádu, jak prezident říkal," sdělil podle agentury Reuters Thornberry.

Demokraté návrh kritizovali za to, že je příliš obecný a neobsahuje podrobnosti. Má pouze 50 stran, což je mnohem méně než rozpočtové návrhy bývalých prezidentů.

Podle demokratů budou mít škrty ničivý dopad na rodiny. "Rozpočtem, který dusí naši ekonomiku a ohrožuje rodiny pracujících, prezident Trump nepřipívá k bezpečnosti nikoho. Dávat bilion dolarů na obranu a zároveň plenit americké investice do pracovních míst, školství, čisté energie a lékařského výzkumu náš národ poškodí," řekla šéfka demokratů ve Sněmovně reprezentantů Nancy Pelosiová.

Témata:  Donald Trump New York U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy