Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tillerson jede do Číny: Pohrozí sankcemi firmám obchodujícím s KLDR, informuje CNN

Peking
Peking
Foto: Pixabay

Washington/Peking - Americký ministr zahraničí Rex Tillerson při své víkendové návštěvě v Pekingu pohrozí sankcemi čínským firmám a bankám, které obchodují s KLDR. Chce tak donutit Čínu k radikálnějším krokům vůči Severní Koreji.

Tillerson je na své první oficiální cestě po asijských zemích. Ve středu se zastavil u tradičního amerického spojence Japonska.

Tillerson podle CNN přitvrdí kritiku čínských společností, které pomáhají Pchjongjangu s jeho vojenským programem. Zároveň se prý pokusí získat Peking pro širší spolupráci zaměřenou na zmírnění severokorejské hrozby po vzoru mezinárodní koalice, která vyjednala jadernou dohodu s Íránem.

Čína je prakticky jediným spojencem jinak izolované Severní Koreje. S finančními postihy vybraných čínských firem obchodujících s KLDR začala již bývalá americká vláda prezidenta Baracka Obamy.

OSN kvůli jaderným a raketovým testům uvalila na KLDR v roce 2006 sankce. Byly několikrát zpřísněny, Pchjongjang ale od svého kontroverzního zbrojního programu neustoupil.

Tillerson hodlá podle CNN hovořit v Pekingu i o dalších citlivých otázkách, zejména čínských nárocích v Jihočínském moři, postavení Tchaj-wanu, rozmisťování protiraketového systému v Jižní Koreji a čínsko-amerických obchodních vztazích.

Témata:  Čína Severní Korea USA Rex Tillerson 1

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:06

Protest v RTVS. Zaměstnanci požadují zachovat svobodnou veřejnoprávní instituci

Situace na Slovensku se rychle mění. Zaměstnanci RTVS vydali protestní prohlášení a to krátce po schválení zákona o STVR Ficovou vládou.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy