Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama nás možná oba odposlouchával, to máme s Mrkelovou společné, tvrdí Trump

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Washington – Přestože se v celé řadě otázek neshodnou, mají Donald Trump i Angela Merkelová mají nejspíš něco společného. Oba nás asi odposlouchávala administrativa amerického exprezidenta Baracka Obamy, uvedl dnes šéf Bílého domu.

Stejně jako v minulých dnech ale Trump, který dnes s Merkelovou jednal ve Washingtonu, svá tvrzení nedoložil. „Pokud jde o odposlouchávání bývalou administrativou, máme alespoň něco společného, možná," poznamenal Trump na společné tiskové konferenci s Merkelovou k pobavení novinářů.

Narážel tak na špionážní aféru, která v Německu vypukla v létě 2013, poté co někdejší spolupracovník amerických tajných služeb Edward Snowden zveřejnil dokumenty, které ukazovaly na rozsáhlé sledovací a odposlechové praktiky americké tajné služby NSA. Ze zveřejněných složek vyplynulo, že Američané sledovali i telefonickou komunikaci vrcholných evropských politiků, včetně Merkelové.

Sám Trump pak tvrdí, že Obama nařídil jeho sledování či odposlechy uvnitř Trump Tower v New Yorku, kde před svým zvolením prezidentem žil. Trump si je „naprosto jistý", že ministerstvo spravedlnosti najde důkazy na podporu jeho tvrzení.  Výbory pro zpravodajské služby amerického Senátu i Sněmovny reprezentantů však uvedli, že nenašly důkazy o instalování odposlechů.

Trump se dnes také vyjádřil ke slovům svého mluvčího Seana Spicera, který nedávno na tiskové konferenci citoval komentátora televize Fox News Andrewa Napolitana, podle něhož se do sledování Trumpa zapojily britské tajné služby. Londýn takové nařčení důrazně odmítl a požadoval, aby jej členové americké administrativy neopakovali. Trump dnes tvrdil, že jeho administrativa chybu neučinila, ale že pouze citovala „talentovaného právníka“.

Poznamenal také, že jen velmi zřídka lituje tweetů, které napíše. „Můžu tím obejít média, když neříkají pravdu, takže to mám rád," řekl. Právě obvinění, že ho Obama nechal sledovat, bylo jedním z těch, které Trump zveřejnil pomocí tweetu.

Témata:  Donald Trump Angela Merkelová odposlechy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy