Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká policie zadržela 740 lidí včetně dětí. Údajně byli napojeni na PKK

Turecká policie
Turecká policie
Foto: egm.gov.tr

Ankara - Turecká policie jde po lidech, kteří jsou údajně spojení se zakázanou Stranou kurdských pracujících (PKK). Jen za poslední tři dny bylo zatčeno přes 700 osob.

Uskutečnilo se 36 razií, při kterých bylo zadrženo 740 lidí. Už uprostřed týdne policie v provincii Adana na jihu Turecka při rozsáhlém zásahu zadržela 38 údajných aktivních stoupenců PKK, včetně 18 dětí.

K akci policisté přistoupili v souvislosti s nadcházejícími oslavami kurdského Nového roku, který se slaví 21. března. Loni se v ulicích Diyarbakiru, neoficiální kurdské metropole v Turecku, sešlo na novoročních slavnostech přes 100 tisíc lidí.

PKK vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán od roku 1984 a dosud si její střety s tureckými bezpečnostními složkami vyžádaly na 40 tisíc obětí, vesměs mezi Kurdy. Po dvouletém příměří boje znovu propukly v létě 2015.

Témata:  Turecko PKK policie Turecko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy