Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko se vydalo do boje s Jehovisty: Jsou to extremisté, musíme se jich zbavit

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruské ministerstvo spravedlnosti formálně požádalo tamní Nejvyšší soud o zákaz náboženské skupiny Svědci Jehovovi v Rusku. Už v této chvíli je v zemi zakázáno asi 80 publikací této církve.

Úředníci žádají o úplný zákaz Svědků Jehovových v Rusku, rozpuštění skupiny obhajují tím, že jde o „extremistickou organizaci“. Tento krok by se dotkl asi 175.000 svědků Jehovových, kteří se už teď nemohou legálně setkávat nebo distribuovat literaturu.

Osm samostatných ruských regionů už skupinu také zakázalo, připomíná server The Moscow Times. Nejnovější rozhodnutí se zaměřuje na ústředí skupiny poblíž Petrohradu, kde podle úředníků dochází k „extremistickým aktivitám“, které musí být zastaveny.

Církev proti posledním rozhodnutím ruských úřadů protestuje a upozorňuje, že by její zakázání vedlo k významnému omezení svobody vyznání v zemi. „Samozřejmě, že jsme rozrušeni tímto rozhodnutím," říká Jaroslav Sivulskij, mluvčí Svědků Jehovových v Rusku.

„Náboženští odborníci a aktivisté za práva se shodují: je to smutný den pro lidská práva," dodal s tím, že skupina by se mohla pokusit založit menší, regionální pobočky, aby se vyhnula případnému zákazu. „Obáváme se, že by se historie mohla opakovat a že bychom mohli čelit stejnému pronásledování jako v Sovětském svazu," řekl. „Můj otec a moje matka strávili hodně času v táborech na Sibiři,“ dodal.

Úřady se již dříve zaměřily na literaturu produkovanou Svědky Jehovovými, regionální úřady prohlašovaly, že porušuje ruské právní předpisy, protože „vykresluje ostatní náboženství v negativním světle," nebo se snaží přesvědčit ruské muže, aby odmítali povinnou vojenskou službu.

Témata:  Rusko náboženství

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy