Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letoun ztratil za letu nad Sydney vrtuli

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sydney - Australský regionální dopravce Regional Express (Rex) dočasně vyřadil z provozu pět svých letadel. jeden ze strojů totiž musel v pátek nouzově přistát poté, co mu za letu upadla jedna ze dvou vrtulí. Nikomu z cestujících se nic nestalo.

Dvoumotorový dolnoplošník Saab 340, který má kapacitu 34 cestujících, je konstruován tak, že je schopen stoupat, letět i přistát pouze s jedním motorem.

Aerolinky Rex oznámily, že po incidentu nařídily pěti letounům z celkových 55 ve své flotile, aby nevzlétaly. Mají totiž vrtulové hřídele a převodovky ze stejné výrobní série, jakou měl letoun, jemuž vrtule upadla.

Letoun letěl z města Albury do Sydney, když jeho piloti vypnuli pravý motor kvůli "abnormálním indikacím". Poté si jeden z pilotů všiml, jak vrtule padá. Podle experta na bezpečnost Paula Cousina měli lidé na palubě štěstí, že vrtule při pádu nezavadila o letadlo.

Témata:  letecké nehody Austrálie letectví a letadla

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy