Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecké ostrovy hlásí nárůst počtu uprchlíků, může za to pěkné počasí

Uprchlíci, ilustrační fotografie
Uprchlíci, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Atény - Počet běženců, kteří připlouvají na řecké ostrovy, se opět zvyšuje. Zatímco na začátku března činil denní průměr 35 případů, od pátku do dnešního rána úřady zaznamenaly 443 běženců. Turecko opakovaně hrozí EU, že vypoví dohodu z března 2016 o navracení migrantů.

Atény denní vývoj migrace bedlivě sledují v reakci na výhrůžky tureckých politiků, kteří v posledních dnech varovali Evropskou unii, že do Evropy začnou masově vpouštět uprchlíky.

Pobřežní stráž aktuální čísla ale přisuzuje dobrému počasí, které nyní v oblasti panuje, napsala agentura DPA.

EU loni s Tureckem uzavřela dohodu, která prakticky zastavila masovou migraci do Evropy. Například v lednu 2016 přišlo z Turecka do Řecka téměř 67.500 migrantů a uprchlíků, kteří pak cestovali dál do střední Evropy.

Letos v lednu to bylo už jen 1393 běženců, z nichž většina setrvává dohromady s dalšími asi 62.500 lidmi v uprchlických táborech na ostrovech a na řecké pevnině.

Témata:  Řecko uprchlíci Turecko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy