Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ze západního Mosulu uprchlo více než 180.000 lidí,. Toto číslo ale může ještě vzrůst,varuje OSN

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Bagdád - Ze západního Mosulu uteklo kvůli vojenským operacím už přes 180 tisíc lidí. 111 tisíc nalezlo útočiště v 17 táborech a přijímacích střediscích v okolí severoiráckého města. Zbylým nejčastěji pomáhají blízcí.

Podle OSN se počet vysídlených osob může s postupem iráckých sil do západního Mosulu ještě navýšit. Ty se dosud zmocnily několika čtvrtí a snaží se prolomit obranné linie islamistů ve Starém Městě, strategickém místě bitvy.

"Humanitární organizace se připravují na eventualitu, že v příštích týdnech může z města uprchnout dalších 300.000 až 320.000 obyvatel," informuje komuniké Úřad pro koordinaci humanitárních záležitostí při OSN. Irácká vláda uvedla, že může zaopatřit ještě 100.000 osob.

"Humanitární operace na západě města je mnohem důležitější a komplexnější než ta ve východní části," sdělila agentuře AFP humanitární koordinátorka OSN v Iráku Lisa Grandová.

"Základním rozdílem je, že na východě města zůstaly tisíce rodin ve svých domovech, zatímco na západě desítky tisíc rodin z domova utíkají," upřesnila. "Operaci Mosul jsme připravovali celé měsíce, ovšem krize nás donutila sáhnout do posledních rezerv," doplnila Grandová.

Témata:  Irák uprchlíci OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy