Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepřiměřený krok? Rusko znovu varovalo před protiraketovým štítem USA v Koreji

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Foto: mid.ru

Tokio - Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov kritizoval rozmísťování amerického protiraketového štítu ve východoasijském regionu. Štít, který USA budují v Jižní Koreji, představuje vážnou hrozbu pro celou oblast, řekl Lavrov po schůzce se svým japonským protějškem Fumiem Kišidou.

Rusko se podobně jako Čína obává, že radarový systém bude sledovat i jeho vojenské aktivity. Spojené státy zdůrazňují, že je zaměřený výhradně proti hrozbě ze strany KLDR.

"Pokud jde skutečně o reakci na hrozby ze strany KLDR, je instalace tohoto systému a hromadění zbraní v regionu nepřiměřeným krokem," konstatoval Lavrov na tiskové konferenci, které se kromě šéfů diplomacií obou zemí zúčastnili také ministři obrany Ruska a Japonska.

Dnešní jednání se podle agentury AFP zaměřila na bezpečnostní situaci v regionu. "Shodli jsme se, že musíme přimět Severní Koreu, aby se zřekla nových provokativních akcí a řídila se rezolucemi Rady bezpečnosti OSN," prohlásil Kišida. Lavrov krátce po jednání uvedl, že cílem sankcí OSN vůči Severní Koreji by neměla být snaha potrestat Pchjongjang, nýbrž přimět ho k dialogu s mezinárodním společenstvím.

KLDR od loňska uskutečnila dva jaderné testy a množství raketových zkoušek - naposledy v neděli. Severní Korea tehdy testovala nový raketový motor, který podle bezpečnostních analytiků představuje nebezpečný krok ve snaze Pchjongjangu vyvinout raketu dlouhého doletu.

Témata:  Sergej Lavrov USA Rusko

Aktuálně se děje

13. května 2024 21:53

V Indonésii havaroval autobus se studenty. Nejméně 11 mrtvých

Tragická nehoda autobusu se o víkendu stala v Indonésii. Havaroval totiž autobus se středoškoláky, kteří právě úspěšně zakončili studium. Nejméně jedenáct lidí zemřelo, desítky dalších skončily v péči zdravotníků. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy