Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Úplné uzavření USA? Trump má plán, který na světě nemá obdoby

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - Plánovaná zeď na hranicích Spojených států a Mexika si v ničem nezadá s Velkou čínskou zdí. Na rozdíl od ní ta, kterou má v plánu nechat vybudovat prezident Donald Trump, zřejmě nebude viditelná z vesmíru, přesto bude dosahovat podobných rozměrů, co se výšky týče.

Plánovaná zeď na hranicích mezi Spojenými státy a Mexikem, jejíž stavbu požaduje administrativa prezidenta Donalda Trumpa, bude vysoká od 18 do 30 stop (5,5-9,1 metru). Svýmy rozměry tak bude připomínat Velkou čínskou zeď, která dosahuje výšky až deseti metrů.

Na první pohled se může zdát, že tato obrovská výška je zcela zbytečná. Opak je ale pravdou, protože tyto rozměry mají naplnit vizi amerických úřadů, které požadují, aby byla zeď pro lidi nepřekonatelná. Vyplývá to z požadavků ministerstva pro vnitřní bezpečnost, které zveřejnil Americký úřad pro cla a ochranu hranic (CBP).

Část zdi má být podle televize NBC postavena z betonu, zbytek z jiných materiálů. Další přibližně dva metry zdi mají být zapuštěny do země, což podle kritiků nezabrání drogovým dealerům a převaděčům v pokračování v jejich činnosti. Součástí zdi budou i automatizované brány pro chodce a vozidla.

O výstavbu zdi už projevilo přes 700 firem, které mohou do 29. března předkládat své návrhy. Realizace projektu si podle odhadů vyžádá náklady až 21 miliard dolarů, v návrhu rozpočtu na roky 2017 a 2018 je ale na zeď vyčleněna částka pouze 4,3 miliardy dolarů.

Trump předpokládá, že stavba vyjde na deset miliard dolarů, chce proto, aby náklady zaplatilo Mexiko, například prostřednictvím nových celních poplatků nebo zdaněním finančních převodů Mexičanů žijících v USA do své vlasti.

Na určitých úsecích přibližně 3200 kilometrů dlouhé hranice už nyní hermetické ochranné systémy existují, Trumpovi ale nestačí. Požaduje zbudování nepřerušované zdi, která má zastavit nelegální přistěhovalectví a pašování drog. 

Témata:  USA Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy