Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje dorazila k výslechu, lidem se omluvila

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Jihokorejská exprezidentka Pak Kun-hje se dnes dostavila k výslechu a dle prokuratury bude trvat dlouho do noci místního času. Sesazená hlava státu se veřejnosti omluvila.

"Omlouvám se lidem. Při vyšetřování budu upřímně spolupracovat," řekla před vstupem do budovy státního zastupitelství.

Bylo to její první přímé vystoupení poté, co jihokorejský ústavní soud potvrdil prosincové rozhodnutí parlamentu o sesazení hlavy státu, a 10. března Pak Kun-hje definitivně zbavil moci.

Politička je podezřelá z úplatkářství, vydírání a zneužití pravomoci. Po zbavení funkce prezidentky Pak Kun-hje nechrání imunita, a může být tak trestně stíhána.

Korupční skandál se točí kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů nadacím, které ona sama řídila. Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela.

Nástupce Pak Kun-hje zvolí Jihokorejci 9. května. V řádném termínu se měly prezidentské volby konat až v prosinci. Podle průzkumů je favoritem vůdce liberální opozice Mun Če-in.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

1. května 2024 14:50

Rusko oznámilo, že zaútočilo na štáb operačního velení ukrajinských ozbrojených sil

Rusko podle tamních médií dnes oznámilo, že jeho armáda provedla útok na štáb operačního velení jižního uskupení ukrajinských ozbrojených sil. Informaci zveřejnilo ministerstvo obrany v Moskvě v souvislosti s průběhem války proti Ukrajině, Kyjev zatím tuto zprávu nekomentoval.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy