Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mladým Američanům se Trump nelíbí. Pro 57 procent není legitimní vůdce

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: ABC News

Washington - S politikou prezidenta Donalda Trumpa souhlasí pouze 22 procent Američanů ve věku od 18 do 30 let. Trumpa jako hlavu státu neuznávají tři čtvrtiny Afroameričanů a také vysoké procento hispánců a Asiatů. Ukázal to průzkum Chicagské univerzity.

57 procent dotázaných nevnímá Trumpa jako legitimního lídra. Zdůvodňují to způsobem, jakým vyhrál volby, i jeho politickými názory.

Trumpovy úspěchy v podnikání ho sice kvalifikují na prezidentského kandidáta, nicméně jeho názory a politika jsou v rozporu s tím, co mnozí vnímají jako vhodné pro prezidenta USA, vyplývá z průzkumu. "Myslím, že ho zvolili spíše na základě jeho statusu celebrity než pro jeho etiku," uvedla studentka Megan Desrochersová.

Někteří z 1800 respondetů uvedli, že Trumpa volili proto, že nevěřili protikandidátce Hillary Clintonové. Při hlasování 8. listopadu 2016 tak podle svých slov neměli na vybranou.

Jen čtvrtina mladých Američanů hodnotí Trumpovu Republikánskou stranu příznivě.

Témata:  Donald Trump průzkumy USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy