Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pasažéři z Blízkého východu a Afriky si do USA nebudou smět do letadla brát elektroniku

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Americké úřady zakázaly pasažérům devíti leteckých společností převážně z muslimských zemí brát do letadel elektroniku. Jako důvod uvedly prevenci možných teroristických útoků.

Cestující budou muset notebooky, tablety, elektronické čtečky či další elektroniku o rozměrech větších než mobilní telefon umístit do zavazadel přepravovaných mimo kabinu letadla.

Podle informací zveřejněných dnes americkým ministerstvem vnitřní bezpečnosti jde o reakci na nespecifikovanou bezpečnostní hrozbu. Podle listu The Washington Post ji nejmenovaní činitelé zdůvodňují informacemi od zpravodajských služeb, podle nichž se teroristé mohou pokusit na palubu komerčních letů "pronést výbušniny v přenosných elektronických zařízeních".

Opatření postihne lidi mířící do USA z vybraných letišť v Jordánsku (Ammán), Egyptě (Káhira), Turecku (Istanbul), Saúdské Arábii (Rijád, Džidda), Kuvajtu (Kuvajt), Maroku (Casablanca), Kataru (Dauhá) a Spojených arabských emirátech (Dubaj, Abú Zabí).

Zákaz by měl platit do poloviny října, kdy může být v případě potřeby o další rok prodloužen. S podobným zákazem přišla krátce poté rovněž Británie, kde se omezení týká letů ze šesti zemí, uvedla agentura AP. Opatření se dotkne všech přímých letů z Turecka, Libanonu, Jordánska, Saúdské Arábie, Egypta a Tuniska.

Podle prohlášení vlády byl Londýn kvůli kroku v kontaktu s Washingtonem a premiérka Theresa Mayová předsedala dnešnímu jednání bezpečnostních expertů, na němž bylo o zákazu rozhodnuto. Pasažéři zmíněných letů "nebudou mít povoleno brát žádné telefony, notebooky či tablety větší než běžné mobilní či chytré telefony" do kabiny letadla, uvádí se v prohlášení.

Některé aerolinky již přislíbily, že se nařízení v nejbližších dnech přizpůsobí. Společnost EgyptAir uvedla, že první let bez nepovolené elektroniky na palubě uskuteční v pátek do New Yorku. Qatar Airways přislíbily, že cestujícím bude k dispozici zvláštní asistence, která jim pomůže před nástupem do letadla umístit zakázané přístroje do zavazadel. Vyhovět slíbila i největší blízkovýchodní společnost Emirates.

Turecký ministr dopravy naproti tomu uvedl, že jeho země jedná s USA o tom, aby "zrušily či zmírnily" omezení týkajících se letů z Istanbulu. Washington by si podle ministra Ahmeta Arslana neměl "plést Istanbul s jinými místy", neboť v tureckém velkoměstě se prý o bezpečnost letů již dostatečně starají tamní úřady.

Americký prezident Donald Trump vydal od svého nástupu do funkce 20. ledna již dva příkazy, které zakázaly vstup do USA obyvatelům některých muslimských států. Soudy však platnost dekretů pozastavily.

Témata:  letectví a letadla USA Emirates

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy