Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné prezidentské volby v Rusku? Putin by měl zůstat ve funkci doživotně, tvrdí politik

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin vykonává své třetí období ve funkci prezidenta a podle některých by mělo být neomezené a doživotní. Tvrdí to zástupci Krymu s tím, že právě Putin by nikdy nedopustil rozpad Sovětského svazu.

Nejvyšší představitel Krymu Sergej Aksjonov v rozhovoru pro ruskou státní televizi Rossija-24 prohlásil, že Vladimir Putin by měl být doživotním prezidentem Ruska. Vyjádřil také zármutek nad rozpadem Sovětského svazu.

Podle Aksjonova by Putin rozpad Sovětského svazu nikdy nedopustil. "Pokud by byl náš prezident Vladimir Vladimirovič Putin ve funkci tehdy, když existoval Sovětský svaz, nikdy by nedopustil jeho rozpad," uvedl Aksjonov .

Krymský lídr tato slova prohlásil v den, kdy si v Rusku i na Krymu lidé připomínali třetí výročí podpisu smlouvy o připojení původně ukrajinského poloostrova. Podle Západu a Ukrajiny se ale o připojení hovořit nedá. Označují tento krok za anexi, tedy násilné zabrání území, které bylo v rozporu s mezinárodním právem.

Anexe Krymu vyvolala zvýšení napětí mezi Ruskem a Západem a východní velmoc nyní podle krymského lídra potřebuje silného vůdce, aby mohlo Rusko čelit četným hrozbám ze zahraničí. 

Vladimir Putin je dominantní osobností ruské politiky již 17 let a má za sebou tři funkční období v úřadu prezidenta Ruské federace. Zatím ale neoznámil, zda se bude příští rok ucházet o čtvrtý prezidentský mandát, obecně se však to očekává. 

Podle Aksjonova by ale měly být prezidentské volby zrušeny a Putin by si měl ponechat mandát prezidenta do konce života. "Vladimir Vladimirovič musí být doživotním prezidentem," vyzval Rusko Aksjonov.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Krym

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.