Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrtící koktejl, migranti, problémy. Ze Slovenska přišlo vážné varování

Vlajka Slovenska
Vlajka Slovenska
Foto: Pixabay

Bratislava – Slovensko patří k těm zemím, které razantně odmítají imigranty a které bojovaly proti migračním kvótám stanoveným Evropskou unií. Bratislava sice tvrdí, že přistěhovalce nepotřebuje, podle exministra financí Ivana Mikloše je to ale úplně jinak.

„Slovensko dnes nemá jedinou politickou stranu a dokonce mám pocit, že ani jediného relevantního politika, který by v otázce imigrace nepodléhal hysterii a nehlásal velmi škodlivé a nebezpečné paušální odmítání imigrace a imigrantů,“ píše v komentáři pro server hnonline.sk. Konkrétně zmiňuje třeba premiéra Roberta Fica, předsedu koaliční Slovenské národní strany Andreje Danka, nebo europoslance a šéfa Slobody a Solidarity Richarda Sulíka.

Podle Mikloše je ale pravda jiná. Politik uvádí, že Slovensko má nejrychleji stárnoucí populaci v EU, a že tento fakt spolu s protiimigračními náladami mezi obyvatelstvem (dokonce i vůči imigraci z jiných členských zemí EU), vysokou emigrací mladých a kvalifikovaných lidí a nulovou aktivní imigrační politikou vytváří „přímo smrtící koktejl“. „Na rozdíl od našich sousedů, například v ČR, kde aktivně a úspěšně lákají perspektivních Slováků, nebo v Polsku, zejména ve vztahu k Ukrajině,“ uvádí.

Slovenská vláda podle něj nejenže nedělá nic, ale její předseda soutěží s velkou částí opozice v tom, kdo „více vyhrotí a vybičuje protiimigračné nálady“. A to i přesto, že i poslední čísla ukazují , že Slovensko je zcela poslední z celé EU v zájmu uprchlíků o azyl.

Slovenští zaměstnavatelé však hlásí, že jim chybí pracovní síly, například v automobilovém průmyslu chybí 14 tisíc pracovníků. „V této souvislosti je alarmující, že už za 15 let budeme mít o 400 000 lidí v produktivním věku méně, než máme dnes. Toto žádná politika podporující vyšší porodnost nemá šanci zvrátit, pokud nebude existovat aktivní proimigračná politika,“ varuje exministr.

Poukazuje třeba na Polsko, které za tři roky přilákalo milion Ukrajinců, bez kterých by hrozil akutní nedostatek pracovních sil. „Takže pánové politici, prosím Vás, neblázněte! Imigranty potřebujeme a budeme potřebovat. Vy, místo toho, abyste předsudky zmírňovali a odstraňovali, je ještě posilujete,“ zlobí se Mikloš.

Témata:  Slovensko migrace Ivan Mikloš

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:00

ROZHOVOR: Expert radí, jak být v online světě v bezpečí

ROZHOVOR: Jak našlapovat v online světě bezpečně? Jak mít soukromí na sítích i jinde pod kontrolou? Na tyto otázky vám odpoví expert na kybernetickou bezpečnost Karol Suchánek. Připravil několik praktických rad, díky nimž můžete v online světě kráčet bezpečně a beze stresu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy