reklama

Přes 85 tisíc nigerijských uprchlíků žije na severu sousedního Kamerunu, kde stoupenci Boko Haram rovněž útočí a často využívají ženy a děti jako sebevražedné atentátníky.

Kamerunští vojáci letos podle UNHCR přinutili přes 2600 nigerijských uprchlíků k návratu do jejich vesnic na severovýchodě Nigérie, navzdory tomu, že bezpečnostní situace v regionu stále není pod kontrolou a dostupnost základních služeb je omezená.

Oba státy společně s UNHCR začátkem března podepsaly dohodu, jež stanovila, že nigerijští uprchlíci v Kamerunu, kteří se nechtějí do své vlasti vrátit, k tomu nesmí být nuceni. "Ve skutečnosti se ale tyto nucené návraty stále dějí," řekl mluvčí UNHCR Babar Baloch během úterní tiskové konference v Ženevě.

Mezi uprchlíky, kteří byli přinuceni k návratu, jsou podle UNHCR i malé děti a těhotné ženy. V některých případech byly matky údajně přinuceny vrátit se do Nigérie bez dětí. Mnoho uprchlíků, kteří se do země vrátí, se podle UNHCR nemůže vrátit domů, a tak končí v táborech pro vysídlené osoby.