Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brusel si připomíná první výročí teroristického útoku. Letiště Zaventem drželo minutu ticha za oběti islamistů

Hala letiště Zaventem po výbuchu
Hala letiště Zaventem po výbuchu
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel - Dnes uplynul rok od teroristických útoků v Bruselu, při nichž zahynulo 32 lidí a přes 300 jich bylo zraněno. Letiště Zaventem se dnes v 07:58 SEČ zastavilo a ztichlo. Druhá pietní připomínka se odehrála v 09:11 SEČ ve stanici metra Maalbeek.

Před rokem se nejprve dva sebevražední atentátníci odpálili v odletové hale bruselského letiště Zaventem, kde zabili 16 lidí a stovky zranili.

Jména těchto obětí dnes za doprovodu violoncella zazněla před asi 1500 účastníky obřadu na parkovišti před letištní budovou. Mezi přítomnými byl belgický král Philippe a královna Mathilde, premiér Charles Michel s ministry, ale především pozůstalí a zaměstnanci letiště, tedy kolegové některých z obětí.

Okolo 09:00 pak královský pár a další hosté dorazili na uzavřenou stanici metra Maalbeek symbolicky právě soupravou metra. Také zde byl položen věnec a zazněla jména obětí. V době, kdy na tomto místě loni atentátník zabil 16 lidí, drželi minutu ticha nejen lidé ve stanici, ale také v okolních ulicích a dění se zastavilo i v turistickém centru města.

Témata:  Belgie teroristické útoky v Belgii

Aktuálně se děje

1. května 2024 12:13

Češi v EU: Největší nespokojenost panovala v roce 2016

V dobách migrační krize v roce 2016 panovala největší míra nespokojenosti s členstvím Česka v Evropské unii, kdy nebylo spokojeno 65 procent Čechů. Naopak největší spokojenost byla zaznamenána kolem českého předsednictví v roce 2009, kdy bylo spokojených 69 procent obyvatel.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy