Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko zmírní daňovou povinnost lidem zasaženým sankcemi, hlasování provázely problémy

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Ruští podnikatelé nebudou muset platit v Rusku daně z majetku v zahraničí. Podmínkou je, aby se jich týkaly sankce uvalené Západem kvůli anexi Krymu a krizi v Donbasu. Dnešní hlasování o zákonu se neobešlo bez potíží.

Pro zákon zvedlo ruku 322 poslanců, proti bylo 85 a jeden zákonodárce se zdržel, uvedl na svém webu list Kommersant.

Hlasování provázel skandál, když návrh podpořili jen poslanci vládní strany Jednotné Rusko. Předák nacionalistů Vladimir Žirinovskij prohlásil, že je proti podpoře "největších boháčů v zemi". Komunisté se pozastavovali nad tím, že by se daně měly zpětně vracet.

Autor předlohy Andrej Makarov ale výhrady odmítl jako laciný populismus. Podle něj nejde o legalizaci daňových úniků, ale o to, aby tito Rusové neplatili větší daně než ostatní občané. Byli totiž jako nerezidenti zdaňováni třicetiprocentní sazbou místo třináctiprocentní.

Zákon podle ruské redakce BBC umožní odečíst si ruské daně zpětně od 1. ledna 2014. Experti oslovení listem Kommersant považují úpravu za podivnou. V řadě případů totiž tyto záležitosti vyřešily dohody o zamezení dvojímu zdanění. Západní sankce se vztahují na přibližně 200 Rusů, ale většina z nich jsou státní úředníci, jimž zákon zakazuje podnikat v zahraničí.

Na západních černých listinách je pouze několik velkých ruských podnikatelů, jako je Gennadij Timčenko, Arkadij Rotenberg či Igor Sečin, a ti jsou považováni za blízké ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi.

Témata:  Rusko protiruské sankce daně

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy