Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ŽIVĚ: Teroristický útok v Londýně. Muž najel autem do lidí, policie ho postřelila

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Před budovou britského parlamentu se dnes střílelo. Podle médií bylo zraněno nejméně 12 lidí, další zranění jsou na místě, kde je před střelbou srazilo auto. Podle policie šlo zřejmě o teroristický útok.

Střelba vypukla poté, co se neznámý muž pokusil s nožem proniknout do budovy parlamentu. Policisté jej postřelili. Zástupce parlamentu David Lidington následně britským médiím sdělil, že kromě tohoto útoku se v okolí Westminsterského paláce odehrály i další incidenty.

Podle redaktora agentury PA, který událost sledoval z okna své kanceláře, zazněla střelba a křik. "Byla tam skupina asi 40 nebo 50 lidí, která běžela za roh z ulice Bridge Street k areálu parlamentu. Zdálo se, že se před něčím prchají," řekl Andrew Woodcock, kterého citovala BBC. Když dav doběhl k bráně areálu, najednou jeden muž vběhl do dvora. "Zdálo se, že drží dlouhý kuchyňský nůž. Slyšel jsem něco, co znělo jako výstřely - myslím, že asi tři," dodal.

Jedna žena podle všeho podlehla vážným zraněním v nemocnici. Zřejmě se jedná o oběť, do které muž těsně před útokem najel autem. Zraněných je podle očitých svědků sedm až deset. Asi pět jich zůstalo ležet na chodníků na mostě, další dva lidé podle očitých svědků leželi po útoku přímo před parlamentem. Několik osob utrpělo vážná zranění. Na místě incidentu přistáli záchranáři s vrtulníkem.

Na místě okamžitě vznikla panika a lidé se dali na útěk. Všude panuje zmatek a policie vyzvala obyvatele, aby neopouštěli domovy. Jednání parlamentu bylo přerušeno.

Policie areál kolem parlamentu uzavřela. Podobná situace panuje na Westminsterském mostě, kde auto srazilo nejméně pět lidí. Útok má souvislost s událostmi před parlamentem, zřejmě jej totiž řídil muž, který následně zaútočil.

There's been a shooting / stabbing at Parliament. Stay safe everyone. pic.twitter.com/Fb2LNXfLh5

— Luke Steele (@Lukesteele4) 22. března 2017

Bližší informace o útočnících ani zraněných zatím nejsou známy. Jisté je pouze to, že došlo k několika incidentům, které jsou zřejmě vzájemně propojené. Oblast v okolí paláce je uzavřena a na místě operují zásahové jednotky.

Podle serveru deníku Telegraph útočil zhruba čtyřicetiletý muž asijského vzezření nožem s asi 20 centimetrovou čepelí. Útočník byl postřelen, ale zřejmě žije. Britská policie už vyzvala veřejnost, aby jí poskytla fotografie či videa s podezřelým mužem.

Deník také uvedl, že policie zadržela v souvislosti s útokem další dvě osoby. Do budovy parlamentu se ale nikdo nedostal a lidé unitř nemohou ven. "Jsme zamčeni v kanceláři s dvěma ministry a pěti kolegy. Čekáme na evakuaci,“ napsal na Twitter poslanec Jake Berry.

V parlamentu byla v době incidentu kvůli středečním poslaneckým interpelacím také britská premiérka Theresa Mayová. Mluvčí premiérky Theresy Mayové uvedl, že předsedkyně britské vlády se nachází na bezpečném místě. Kde přesně ale v tuto chvíli je odmítá kvůli bezpečnosti sdělit.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

1. května 2024 15:38

Počasí narušilo lodní dopravu v Panamském průplavu, zjistili vědci

Klimatický fenomén známý jako El Niňo byl klíčovou příčinou nízkých srážek a rekordního sucha, které loni narušily lodní dopravu v Panamském průplavu. Ve středu to uvedli vědci, informuje agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy