reklama

Neobvyklý krok oznámila televize 112 s odvoláním na mluvčí SBU. Zákaz má platit po tři rok. "Nežádoucí osobou" se stala tím, že porušila ukrajinské zákony návštěvou anektovaného poloostrova Krym.

"Zákon musí platit pro všechny. Nejenže (zpěvačka) navštívila Krym, ale zanechala o tom stopy i na sociálních sítích, kde se vyjadřovala o Ukrajině a její vládě a politické orientaci na euroatlantickou integraci. Můj názor je jasný: neměla by na Ukrajinu přijet," vysvětloval v předstihu rozhodnutí SBU její šéf Vasyl Hrycak.

Sami organizátoři soutěže podle agentury Intefax-Ukrajina dříve uvedli, že o účasti ruské interpretky by měly rozhodnout ukrajinské úřady. Mezi Ukrajinci ovšem zaznívaly obavy, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Kyjev zdiskreditovali.

Evropská vysílací unie (EVU), která soutěž organizuje, v reakci uvedla, že je dnešním rozhodnutím ukrajinských úřadů zklamaná, ale respektuje ho.

Kreml dal předem najevo, že jestli Kyjev zakáže ruské zpěvačce účast v soutěži, Moskva nevybere jiného interpreta.

V Rusku i na Ukrajině je evropská písňová soutěž velmi populární a od loňské aféry kolem ukrajinské interpretky Džamaly, která vyhrála s písní 1944 o deportacích Tatarů z Krymu za vlády sovětského diktátora Josifa Stalina, ostře sledovaná i na nejvyšších místech.