reklama

Trajekt Sewol doposud spočíval na levém boku v hloubce asi 40 metrů pod hladinou. V posledních měsících ho potápěčské týmy podkládaly systémem kovových nosníků. Dnes dělníci pod Sewol podsunuli 66 kabelů, aby mohli trajekt nadzvednout.

Jihokorejské ministerstvo pro oceány a rybolov věří, že se do čtvrtečního dopoledne místního času dělníkům podaří vytáhnout horní část trajektu zhruba 13 metrů nad hladinu. Pro úspěch operace ale bude důležité, jestli moře a počasí zůstanou klidné.

Dělníci by pak měli začít nakládat vrak na částečně ponorné plavidlo určené pro přepravu těžkých nákladů. Toto plavidlo dopraví trajekt do přístavu.

Na palubě trajektu bylo 476 lidí, když se u jihozápadního pobřeží Koreje potopil. Neštěstí s největší pravděpodobností způsobilo přetížení plavidla a špatně upevněný náklad.

Těla 295 obětí se podařilo najít, devět se nadále pohřešuje. Jejich příbuzní doufají, že by těla mohla být nalezena uvnitř havarované lodi. Soud poslal kapitána a některé členy posádky na desítky let do vězení.