Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, Tusk, Hollande a další politici vyjádřili podporu a solidaritu Velké Británii

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Washington/Berlín/Paříž – Na útok v Londýně už zareagovala celá řada světových lídrů. Politici včetně německé kancléřky Angely Merkelové, francouzského prezidenta Françoise Hollandea nebo předsedy Evropské rady Donalda Tuska vyjádřili po teroru v Londýně podporu a solidaritu Británii. Británii o podpoře své země ujistil také italský premiér Paolo Gentiloni. Útoky odsoudili i rakouský prezident Alexander Van der Bellen a kancléř Christian Kern.

S britskou premiérkou Theresou Mayovou už telefonicky hovořil i americký prezident Donald Trump, informoval Bílý dům. Mluvčí Trumpa Sean Spicer na tiskové konferenci londýnský útok odsoudil. Prezident USA se podle něj nechává informovat o vývoji situace v britské metropoli.

V rozhovoru s premiérkou Mayovou americký prezident podle Spicera ocenil rychlou reakci britské policie a záchranných složek. Londýn ujistil o "plné podpoře" USA při vyšetřování atentátu. Soustrast už vyjádřil také americký ministr zahraničí Rex Tillerson, který se dnes účastnil ve Washingtonu konference o boji proti terorismu.

„I když pozadí těchto činů ještě není zcela jasné, říkám za Německo a jeho občany: V boji proti jakékoli formě terorismu stojíme pevně a rozhodně na straně Británie," uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. V myšlenkách jsem s britskými přáteli a všemi lidmi v Londýně, dodala.

Německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že je v úzkém kontaktu se svým velvyslanectvím v Londýně a snaží se zjistit, zda nejsou mezi zraněnými i Němci. „Zprávy o vražedném útoku v Londýně mnou otřásly," přiznal nový německý prezident Frank-Walter Steinmeier.

Hollande uvedl, že terorismus se týká všech. K boji proti terorismu je podle něj nutné spolupracovat na evropské, ale i vyšší úrovni. Británii vyjádřil podporu a solidaritu. Francie, která byla v poslední době tak silně zasažena (terorismem), ví, jak britský lid dnes trpí," dodal Hollande.

Nový francouzský ministr vnitra Matthias Fekl označil atentát v Londýně za útok „na baštu demokracie". Francouzský premiér Bernard Cazeneuve už dříve uvedl, že mezi zraněnými z londýnského útoku jsou i tři francoužští středoškoláci.

„V myšlenkách jsem s oběťmi westminsterského útoku. Evropa stojí pevně po boku Spojeného království (v boji) proti terorismu a je připravena pomoci," uvedl předseda Evropské rady Donald Tusk.

Na incident zareagovala také Moskva. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová vyjádřila soustrast příbuzným obětí útoků u britského parlamentu a zdůraznila nutnost mezinárodní spolupráce v boji proti terorismu. „Nerozdělujeme terorismu do kategorií. Považujeme ho za absolutní zlo. V tomto okamžiku jsou - jako vždy - naše srdce s britským lidem, cítíme jejich bolest a znovu hovoříme o nutnosti bojovat s tímto zlem," uvedla.

Témata:  Velká Británie Donald Trump François Hollande teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy