reklama

Dijsselbloem v rozhovoru s německým listem Frankfurter Allgemeine Zeitung prohlásil, že při krizi eura v letech 2010-2013 prokázaly bohatší severoevropské země eurozóny solidaritu s jihem a poskytly mu finanční pomoc.

„Jako sociální demokrat věřím, že solidarita je nesmírně důležitá. Ale ať už ji vyžaduje kdokoliv, má i povinnosti. Nemůžu utratit všechny peníze za pití a ženy a pak žádat podporu," uvedl Dijsselbloem v interview, které vyšlo 20. března.

Portugalský premiér António Costa dnes v reakci na zmíněný výrok vyzval Dijsselbloema k rezignaci. Ke kritice Nizozemce, který předsedá schůzkám ministrů financí zemí eurozóny, se dnes přidala i Evropská komise. Dijsselbloem ale odstoupit odmítl.

Dijsselbloemovi, jehož dosud vládní strana utrpěla minulý týden porážku v nizozemských parlamentních volbách, končí mandát v lednu 2018. Dijsselbloem jako nizozemský ministr financí vede euroskupinu od ledna 2013.

Ostrou kritiku schytal ve Španělsku, Itálii i Portugalsku. Portugalský premiér Costa dnes řekl, že Dijsselbloemovy výroky jsou rasistické, xenofobní a sexistické. Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová dnes řekla, že by nic takového nikdy neprohlásila. „Myslím, že to byla chyba," dodala. Bývalý italský premiér Matteo Renzi řekl, že Dijsselbloemovi uklouznul „stupidní komentář". „Čím dříve rezignuje, tím lépe", uvedl Renzi podle agentury ANSA.

Dijsselbloema se dnes naopak zastal německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Jeho mluvčí novinářům řekla, že Schäuble Dijsselbloemu práci v čele euroskupiny nadále hodnotí velmi dobře.

Jeho mluvčí řekl, že sporný komentář byl dezinterpretován a že nebyl namířen vůči žádné konkrétní zemi ani regionu. Sám šéf euroskupiny později vyjádřil lítost nad tím, že jeho vyjádření byla „špatně pochopena". Dodal, že má ve zvyku vyjadřovat se „s nizozemskou přímostí" a je mu líto, že jeho slova mohla někoho urazit. Odstoupit však odmítl.