Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská policie kvůli útoku provedla zátah v Birminghamu, zatkla sedm lidí

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Londýn - Policie po včerejším teroristickém útoku u parlamentu v Londýně provedla na několika místech v Británii razie. Zadrženo bylo celkem sedm lidí, tři z nich v Birminghamu, druhém největším městě Spojeného království.

BBC v noci na dnešek uvedla, že je možné, že útočník si v Birminghamu vypůjčil auto. Tato informace ale ověřena nebyla.

"Prohledali jsme šest adres a zadrželi sedm lidí. Vyšetřování v Birminghamu a na dalších místech v zemi pokračují," řekl šéf protiteroristického oddělení metropolitní policie Mark Rowley novinářům. Identitu útočníka neupřesnil, uvedl ale, že policie se domnívá, že pachatel jednal sám a že byl inspirován "mezinárodním terorismem".

Útočník, kterého policie zabila, ve středu na mostě u britského parlamentu najel do davu a poté nožem napadl hlídkujícího policistu u sídla zákonodárného sboru. Při činu zahynuli čtyři lidé včetně policisty Keitha Palmera, dalších 40 lidí utrpělo zranění.

Média již zveřejnila na internetu fotografii podezřelého, který byl po střelbě v péči záchranářů. Šlo o muže středního věku a snědé pleti s bradkou.

Na webu se mezitím spekuluje o možných vazbách útočníka na Birmingham. "Ten muž z Londýna tady žil," citovala agentura AP jistého svědka z Birminghamu.

Spekulace živí i fakt, že do tohoto anglického města vedly stopy útoků v Paříži a Bruselu. Britský soud loni v prosinci poslal do vězení Brita Mohammeda Aliho Ahmeda a Belgičana marockého původu Zakariase Boufassila za podporu terorismu, kteří předali peníze Mohamedovi Abrinimu. Abrini, který je ve vazbě v Belgii, je podezřelý z podílu na dvou atentátech ve Francii a Belgii.

V parlamentu byla v době incidentu kvůli středečním poslaneckým interpelacím také britská premiérka. Podle svého mluvčího ji ale ochranka odvedla do bezpečí. Theresa Mayová svolala zasedání vládního výboru pro mimořádné události, kterému bude předsedat. Členy výboru jsou mimo jiné šéfové bezpečnostních složek.

Útok v Londýně se odehrál přesně rok poté, co teroristé v belgické metropoli Bruselu zabili při sebevražedných útocích na letišti Zaventem a ve stanici metra Maalbeek 32 lidí.

Témata:  Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně policie Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy