Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snad Kyjev zruší zákaz pro Rusko na Eurovizi, doufá Kreml

Eurovision Song Contest
Eurovision Song Contest
Foto: eurovision.tv

Moskva - Kreml doufá, že Ukrajina změní své rozhodnutí a ruská zpěvačka Julija Samojlovová se bude moct zúčastnit Eurovize. Písňové soutěže, jejímž hostitelem bude Kyjev, se mají v květnu zúčastnit zpěváci ze 43 zemí včetně Česka.

Zákaz pro Samojlovovou, který má být v platnosti tři roky, byl vydán ve středu, když ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že zpěvačka bez svolení ukrajinských úřadů navštívila Krymský poloostrov anektovaný roku 2014 Ruskem.

"Domníváme se, že je to krajně škodlivé rozhodnutí, a očekáváme, že bude před soutěží změněno a že se ruská zástupkyně bude moci zúčastnit," řekl dnes Dmitrij Peskov, mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina. Zákaz pro Samojlovovou podle Peskova snižuje hodnotu eurovizní soutěže a poškozuje její prestiž.

"Je velmi zábavné sledovat to vše zvenčí, protože nechápu, co tak zvláštního na mně vidí. Považují mne, takovou malou dívku, za druh hrozby. Vzato obecně nejsem rozzlobená. Stále nacvičuji a věřím, že oni to rozhodnutí změní," citovala zpěvačku agentura TASS.

"Pro Evropu nastal okamžik pravdy," napsala dnes na facebooku mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová. "Buď se podvolí ukrajinské tajné službě, povzbudí ukrajinské radikály k dalším 'hrdinským činům' a pohřbí tak veškeré úsilí v rámci minského procesu, nebo dokáže, že Evropa je s jejími základními hodnotami, k nimž se vždy slovy hlásili i ukrajinští politici, stále živá," uvedla mluvčí s odkazem na plán mírového urovnání v Donbasu, který byl před dvěma lety dojednán v běloruském Minsku.

V Kyjevě panuje přesvědčení, že Rusové schválně vybrali svou zástupkyni tak, aby Ukrajinu zdiskreditovali, píší ukrajinská média. Krok ukrajinských úřadů bylo podle nich možné očekávat, protože zákaz vstupu na ukrajinské území postihl z téhož důvodu už řadu Rusů i cizinců.

Za cynické a nelidské označil rozhodnutí ukrajinské tajné služby náměstek ruského ministra zahraničí Grigorij Karasin. "Je to další otevřeně cynický a nelidský skutek kyjevských úřadů," řekl agentuře TASS. Šéf zahraničního výboru Státní dumy Leonid Sluckij vyzval západní státy, aby Kyjev přiměly ke změně "diskriminačního" rozhodnutí.

Témata:  Rusko Ukrajina Eurovize 2017 Eurovize

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy