Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zneužít auta k teroristickému činu je levné a snadné. Zabijete více lidí než nožem nebo mačetou, říkají experti

Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně
Foto: reprofoto Fox News

Londýn - Připravit masakr najetím do davu je levné a snadné. Nejsou potřeba žádné trhaviny, takže jsou takové útoky proveditelné i pro vlky samotáře, shodují se odborníci na terorismus.

Autem útočil terorista, který ve středu v Londýně najel do lidí na mostě před parlamentem. Zabil tři osoby a 40 jich zranil. "Tento druh útoku nevyžaduje žádné zvláštní přípravy, je velice levný a uskutečnit ho může kdokoli," řekl francouzský socialistický poslanec a expert na terorismus Sébastien Pietrasanta.

Někdejší analytik americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Paul Pillar uvedl, že ačkoli se dlouhodobé obavy z teroristických útoků zaměřují na sofistikované způsoby či na zneužití technicky pokročilých metod, ty nejsnazší postupy jak zabít hodně lidí byly vždycky jednoduché a nepotřebovaly žádná složitá řešení či výcvik.

"To zahrnuje i skosení lidí autem na ulici plné chodců. Místo může být vybráno podle politického či náboženského významu, jako jsou například adventní trhy či sousedství parlamentu. Vždy zde budou ohrožená místa, kde jsou spousty lidí," řekl Pillar.

Jean-Charles Brisard, který vede analytické Středisko pro analýzu terorismu, popsal středeční čin v Londýně jako zřejmě ten nejzákladnější, pokud jde o zosnování. "Autem zabijete více lidí než nožem nebo mačetou," řekl Brisard. Právě kvůli tomu si podle něj radikálové tuto taktiku oblíbili.

Loni v červenci najel útočník kamionem do lidí slavících v letovisku Nice francouzský státní svátek, zahynulo tehdy 86 lidí. Podobně téhož roku v prosinci atentátník najel do davu na vánočním trhu v Berlíně, kde zabil 12 lidí včetně jedné Češky. V roce 2008 jeden Palestinec v Jeruzalémě najížděl buldozerem do aut a zranil při tom 16 lidí.

Témata:  terorismus Velká Británie teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně auto

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy