reklama

"Slýchám to v Evropě velmi často, abychom nespojovali migrační politiku s terorismem, ale je nemožné je nespojovat," řekla Szydlová v rozhovoru s televizní stanicí TVN24.

Polsko patří spolu s dalšími zeměmi visegrádské skupiny k nejhlasitějším odpůrcům přerozdělování migrantů v rámci zemí Evropské unie a podle Szydlové londýnský útok Varšavu v této strategii utvrdil. Požadavky eurokokomisaře Dimitrise Avramopulose, který tento týden během návštěvy ve Varšavě polskou vládu přesvědčoval o nutnosti přijmout část migrantů a odlehčit tak přetíženým zemím jako Itálie či Řecko, označila za "vydírání".

"Eurokomisař by se měl soustředit na to, jak předejít událostem, jako byla ta středeční v Londýně... Polsko nepodlehne vydírání," řekla Szydlová.

Teroristický čin, při němž zahynuli tři lidé, se odehrál ve středu večer na mostě u britského parlamentu. Útočník, kterého policie poté zabila, najel autem do davu a ubodal hlídkujícího policistu. Podle dosavadních informací utrpělo zranění 40 lidí z několika států. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu. Mezi oběťmi a zraněnými nejsou žádní Češi.

"Na základě vyhodnocení informací od partnerů ze Spojeného království se potvrdil předpoklad, že včerejší útok v Londýně ani osoba pachatele nemá žádné vazby na Českou republiku. Bezpečnostní složky ČR budou situaci nadále sledovat, v tuto chvíli však není důvod zvyšovat 1. stupeň ohrožení terorismem ani posilovat přijatá bezpečnostní opatření," napsal ministr bez dalších podrobností.