Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentát v Londýně souvisí s migrační politikou EU, tvrdí Szydlová

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava/Praha - Atentát v Londýně má podle polské premiéry Beaty Szydlové přímou souvislost se vstřícnou evropskou migrační politikou, kterou se členským zemím snaží vnutit Brusel. Český ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dnes řekl, že není nutné v ČR zvyšovat bezpečnostní opatření.

"Slýchám to v Evropě velmi často, abychom nespojovali migrační politiku s terorismem, ale je nemožné je nespojovat," řekla Szydlová v rozhovoru s televizní stanicí TVN24.

Polsko patří spolu s dalšími zeměmi visegrádské skupiny k nejhlasitějším odpůrcům přerozdělování migrantů v rámci zemí Evropské unie a podle Szydlové londýnský útok Varšavu v této strategii utvrdil. Požadavky eurokokomisaře Dimitrise Avramopulose, který tento týden během návštěvy ve Varšavě polskou vládu přesvědčoval o nutnosti přijmout část migrantů a odlehčit tak přetíženým zemím jako Itálie či Řecko, označila za "vydírání".

"Eurokomisař by se měl soustředit na to, jak předejít událostem, jako byla ta středeční v Londýně... Polsko nepodlehne vydírání," řekla Szydlová.

Teroristický čin, při němž zahynuli tři lidé, se odehrál ve středu večer na mostě u britského parlamentu. Útočník, kterého policie poté zabila, najel autem do davu a ubodal hlídkujícího policistu. Podle dosavadních informací utrpělo zranění 40 lidí z několika států. Nyní je 29 zraněných v nemocnici, sedm z nich v kritickém stavu. Mezi oběťmi a zraněnými nejsou žádní Češi.

"Na základě vyhodnocení informací od partnerů ze Spojeného království se potvrdil předpoklad, že včerejší útok v Londýně ani osoba pachatele nemá žádné vazby na Českou republiku. Bezpečnostní složky ČR budou situaci nadále sledovat, v tuto chvíli však není důvod zvyšovat 1. stupeň ohrožení terorismem ani posilovat přijatá bezpečnostní opatření," napsal ministr bez dalších podrobností.

Témata:  Beata Szydlová teroristický útok před Westminsterským palácem v Londýně uprchlíci

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy