Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polský parlament hlasoval o důvěře vlády. Ta to ustála, ale další vývoj je nejistý

Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Strana Právo a spravedlnost (PiS)
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská vláda premiérky Beaty Szydlové dnes zvládla hlasování parlamentu o vyslovení nedůvěry. Přesto je její budoucnost nejasná, protože vedení její vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) připravuje změny v kabinetu.

V Sejmu, která má 460 křesel, vládu podpořilo 239 poslanců, zatímco pro vyslovení nedůvěry jich hlasovalo jen 168 a 17 se hlasování zdrželo. Návrh předložila hlavní opoziční strana Občanská platforma (PO), která současné vedení obviňuje z poškozování dobrého jména země novými zákony, jež jsou protidemokratické a vzdalují Polsko od Evropské unie.

Již delší dobu se ve veřejnosti spekuluje o možných změnách ve vládě, jejichž součástí by mohl být i odchod Szydlové. Sama premiérka v říjnu chystané přesuny ve svém kabinetu potvrdila, tehdy ale popřela spekulace, že by se měly týkat jí.

V úterý však polská média informovala, že Kaczyński hodlá změnu v čele vlády prosadit. Szydlovou by prý podle jeho představy měl nahradit dosavadní vicepremiér a ministr financí a rozvoje Mateusz Morawiecki. Rozhlasová stanice RMF FM uvedla, že výměny ve vládě by se měly uskutečnit možná již příští týden, nejpozději však do Vánoc.

I když si vláda Szydlové vede v průzkumech názoru veřejnosti dobře, Kaczyński je zřejmě přesvědčený, že změna je nutná. Podle některých názorů by Morawiecki, bývalý mezinárodní bankéř se znalostí cizích jazyků, byl pro Polsko v době sílícího napětí s Evropskou unií lepší volbou než Szydlová.

Témata:  Beata Szydlová Polsko Jaroslaw Kaczyński

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy