Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko se od EU neodštěpí. Patří do Unie v dobrém i zlém, prohlásila Szydlová

Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Beata Szydlová, strana Právo a spravedlnost
Foto: pis.org.pl

Varšava - Polská premiérka Beata Szydlová v dnešním projevu v institutu pro mezinárodní vztahy ve Varšavě řekla, že Polsko patří do Evropské unie a jeho osud je spojen s osudem Evropy v dobrém i ve zlém. Mezi Varšavou a Bruselem nyní panuje roztržka ohledně změn v polském soudnictví.

Szydlová zdůraznila význam regionální spolupráce, například v rámci visegrádské čtyřky. Vyslovila se také pro větší roli národních parlamentů v unijním legislativním procesu a proti jednotným evropským kandidátkám pro volby do Evropského parlamentu, které v září navrhl předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker.

Varšava usiluje o Evropu fungující na principu "rovný mezi rovnými, svobodný mezi svobodnými", řekla Szydlová. Při debatě o budoucnosti EU je podle ní třeba usilovat o konsenzus a vyvarovat se vytváření "úzkých skupin", což by vedlo k rozštěpení unie, uvedla předsedkyně polské vlády.

Szydlová se dotkla také bezpečnostních otázek. Unie by podle ní měla být schopna efektivně reagovat na krize ve svém okolí. Jiné bezpečnostní ukotvení než v rámci Severoatlantické aliance ale Varšava nevidí.

Polská premiérka také zdůraznila, že ačkoli její země není součástí skupiny států platících eurem, není jí osud eurozóny lhostejný, protože úzce souvisí s polskou prosperitou. Polsko je odhodláno přijmout euro, ale v současnosti je podle Szydlové příliš mnoho otázek, než aby k tomu země přistoupila.

Evropská komise v létě kvůli problematické reformě soudnictví zahájila s Polskem řízení pro porušení unijní legislativy, které může skončit žalobou u unijního soudu.

Témata:  Beata Szydlová Polsko EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy