reklama

Soukromí královské rodiny je mnohdy přísně utajené a co se stane v královském paláci jen málokdy pronikne ven. Nyní se ale objevily dopisy, které princezna Diana před svou smrtí psala svému tajemníkovi. Ty půjdou v dubnu do dražby a spolu s biografií prince Charlese, kterou napsala autorka Sally Bedell Smithová pod názvem Prince Charles: The Passions and Paradoxes of an Improbable Life, dávají dohromady obrázek toho, co se odehrávalo za zdmi královského sídla.

Znění dopisů zveřejnil britský magazín Radar, který uvádí, že manželství Charlese a Diany bylo předem odsouzeno k zániku. Princ Charles si ji původně vzít nechtěl a učinil tak pouze proto, že mu jeho otec vyhrožoval. Pokud by se totiž neoženil, utrpěla by tím pověst celé královské rodiny. 

On sám do ní ale zamilovaný nebyl a i když navenek vypadali spokojeně a šťastně, šlo pouze o přetvářku. Kniha autorky Smithové s odkazem na rodinnou známou uvádí, že Charles byl do svatby dotlačen psychickou šikanou ze strany otce, ačkoliv se sám vůbec ženit nechtěl.

Aférky, nevěra, násilí

Objevily se dokonce spekulace, že Charles není otcem prince Harryho a že ho Diana zplodila s bývalým milencem Jamesem Hewittem. Ten tato nařčení sice odmítal, avšak dopisy ukazují, že mezi Dianou a Charlesem to nefungovalo ani v posteli. Líbánky totiž Diana skoro celé prospala. Oba manželé navíc měli aférky s jinými muži a ženami.

Dalším důvodem, kvůli kterému si princ Charles Dianu odmítal vzít, byla láska k jiné ženě. Camilla Parkerová, jak se dívka jmenovala, ale podle autorky nebyla pro kralování dostatečně vhodná, a proto byl Charles přinucen vzít si učitelku z mateřské školky.

Camilla byla dcerou britského armádního důstojníka a Charles se s ní cítil tak, jako s žádnou jinou ženou. O to větší šok muselo být, když zjistil, jaká je Diana v soukromí. Charlesovi se totiž nejen posmívala, ale dokonce mu údajně i sprostě nadávala a uchylovala se k i fyzickému násilí. Charlese tak měla být například během jeho modliteb.

Svatý nebyl ani Charles

Diana byla jedinečnou osobností, která přispěla ke zlepšení světa. Milovali jí tisíce lidí po celém světě. Stala se ikonou díky svému vstřícnému vystupování, svým oslnivým vzhledem nebo svým laskavým chováním, alespoň vůči veřejnosti. Narodila se 1. července 1961 do aristokratické rodiny. Po rozvodu rodičů přešla se svými sourozenci do otcovi péče. Svůj titul lady začala používat v roce 1975, kdy se její otec stal hrabětem.

Diana nebyla moc dobrou studentkou a učení jí moc nešlo, nezvládla zkoušky ve West Heath Girls' School, proto začala navštěvovat soukromou dívčí školu ve Švýcarsku. Když se vrátila zpět do Londýna pracovala jako chůva a později také jako učitelka v mateřské školce.

Diana se s královskou rodinou znala už od dětství a měla k ní velmi blízko. S princem Charlesem začala chodit v roce 1980, jejich vztah byl dlouho tajen. Poté, co unikl na veřejnost, se také objevily první problémy, které nakonec vygradovaly do takové míry, že Diana začala trpět bulimií a dokonce se pokusila o sebevraždu. Americká stanice NBC odvysílala dokument, který byl sestaven na základě jejích nahrávek, ve kterých se princezna zpovídá ze svého utrpení. Podle jejích slov jí princ Charles naprosto ignoroval a jejímu trápení nechtěl naslouchat.

Diana zemřela milovaná, ale zhrzená

Charles se nakonec začal opět stýkat se svojí bývalou láskou Camilou a Diana a Charles žili odděleně, pouze na veřejnosti vystupovali bok po boku. V roce 1992 oficiálně oznámil předseda vlády jejich odloučení, avšak rozvod proběhl až po dlouhém řízení v roce 1996. I přes to zůstala Diana členkou královské rodiny.

V noci 30. srpna 1997 Diana prchala ve své limuzíně z francouzského hotelu Ritz před dotěrnými novináři. Krátce po půlnoci se odehrává tragická nehoda, která zasáhla celý svět. Údajně opilý řidič značně překročil rychlost a při projíždění tunelem čelně narazil do jednoho z pilířů podpírajících tunel.

V autě s ní jeli bodyguard Trevor Rees-Jones a také její tehdejší milenec Dodi Al-Fayed, všichni byli na místě mrtví. Diana zůstala uvězněná pod troskami auta, záchranáři jí převezli do nemocnice, kde byla kvůli rozsáhlým zraněním okamžitě operována, avšak ani operace její život nezachránila a Diana ve věku 36 let umírá.