Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Voroněnkův vrah byl ruský agent? Ukrajina zveřejnila nové informacee

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Vrahem kritika Kremlu Denise Voroněnkova je ukrajinský občan Pavel Paršov (28). Podle poradce ukrajinského ministra vnitra byl ruským agentem, který absolvoval výcvik u ruských bezpečnostních sil.

Paršov v letech 2014 až 2016 sloužil v ukrajinské národní gardě, která spadá pod ministerstvo vnitra. Od roku 2011 byl přitom hledán policií v souvislosti s hospodářskou kriminalitou, uvedla agentura DPA.

"Zabil ho agent ruských bezpečnostních sil... Sloužil jim a dostal příkaz eliminovat nepřítele Ruska - Denise Voroněnkova," prohlásil poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko dnes v ukrajinské televizi 1+1. Podle něj se vrah narodil v Sevastopolu na Krymu.

Agentura Interfax-Ukrajine napsala, že Paršov měl u sebe v době zločinu identifikační průkaz člena ukrajinské národní gardy. Podle Heraščenka to mohlo být proto, aby se mohl případně bez problémů prokázat policejní hlídce, kdyby ho legitimovala.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko již ve čtvrtek vraždu označil za čin ruského státního terorismu, Kreml toto nařčení okamžitě popřel.

Bývalý komunistický poslanec Voroněnkov emigroval na Ukrajinu z obavy před pronásledováním ruskou tajnou policií. Kyjev Voroněnkova považoval za důležitého svědka ruské intervence na Ukrajině v roce 2014. Ukrajinský generální prokurátor Jurij Lucenko sdělil, že Voroněnkov byl zabit krátce před tím, než měl na vojenské prokuratuře vypovídat. Čeho se výpověď měla týkat, Lucenko neoznámil.

Témata:  Ukrajina Rusko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy