Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové ve Francii se bouří, modlí se v ulicích Francie a napadají policisty

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Clichy (Francie) - Muslimové ve francouzském městě Clichy protestovali proti rozhodnutí místní správy, která nařídila jejich vystěhování z budovy, kterou okupují a kterou přeměnili na mešitu. Informují o tom francouzská média.

Ve středu policisté zasáhli proti muslimům ze skupiny Svaz muslimských asociací Clichy (UAMC), kteří udělali z budovy squatt. Zásahu předcházela bitva mezi městem a UAMC. Město chce budovu změnit v knihovnu, muslimská skupina však chce, aby v ní zůstala mešita. 

Prière de rue en cours devant l'hôtel de ville de #Clichy pic.twitter.com/le0rmgesTy

— Jonathan RT France (@Jonathan_RTfr) 24. března 2017

Ve čtvrtek se proto před tamní radnicí v 5:00 ráno shromáždila velká skupina muslimů, která se tam na protest modlila, informuje deník La Parisien.

Dans vos rues, à Paris ! Marine vite ! #Clichy pic.twitter.com/YgM3cbobyr

— Gaëtan Dussausaye (@G_Dussausaye) 22. března 2017

Podle zpráv tamní úřady daly muslimské asociaci na pozemek nájemní smlouvu, ta ale skončila v červnu loňského roku, a muslimové po jejím vypršení odmítli odejít. Ve středu v 8:30 do budovy dorazili exekutoři a zajistili ji tak, aby do ní nikdo nemohl vstoupit. Asi 50 lidem se však podařilo do budovy dostat a policie je musela násilně odstranit.

Akce nebyla úplně klidná. Policie uvádí, že tři důstojníci byli během zásahu zraněni. Jeden muslimský demonstrant byl zatčen kvůli spáchání násilného činu proti policistovi.

#France - Muslims prayed on the street yesterday after they were forcibly removed from a mosque in #Clichy, #Paris. pic.twitter.com/fRnraHwjbY

— DOAM (@doamuslims) 23. března 2017

Město se rozhodlo budovu využít již loni a dalo UAMC k dispozici další nemovitost, ve které by se muslimové mohli modlit. Muslimská skupina nabídku odmítla a řekla, že nová budova je příliš malá, je daleko a navíc je „nedůstojná.“

Témata:  Francie muslimové Islám

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 20:05

Ukrajinští piloti budou trénovat na dalších třech nizozemských F-16

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy