Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce Flynn domlouval vydání Gülena Turecku

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

New York - Bezpečnostní exporadce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn jako člen volebního štábu jednal s členy turecké vlády o možnostech, jak předat Turecku islámského duchovního Fethullaha Gülena.

Podle listu The Wall Street Journal to tvrdí bývalý ředitel americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) James Woolsey, který Trumpovi během kampaně rovněž poskytoval poradenské služby. Flynnův tiskový zástupce Woolseyho prohlášení zpochybnil.

Gülena, který žije v americkém exilu, Ankara považuje za strůjce loňského neúspěšného puče proti tureckému prezidentovi Recepu Tayyipu Erdoganovi.

Woolsey řekl, že diskuse na téma rychlé Gülenovy deportace se vedla loni 19. září v jednom z hotelů na Manhattanu a že schůzky, které se osobně zúčastnil, byli vedle Flynna a dalších lidí přítomni i turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu a turecký ministr energetiky Berat Albayrak, který je rovněž Erdoganovým zeťěm.

Woolseyho, kterého do hotelu pozval Flynn, téma schůzky zaskočilo, neboť projednávané postupy považoval za očividně nelegální. "Vypadalo to naivně," řekl bývalý šéf CIA. "Nepokládal jsem to za moc věrohodné. Toto je země zákonných postupů a ústavy, tady neposíláme lidi někomu do ciziny," dodal.

Myšlenkou diskuse bylo Gülena uprostřed noci tajně poslat ze země pryč, o žádné taktice či plánech se podle Woolseyho účastníci nebavili. Pokud by tomu tak bylo, chystal se nahlas zpochybnit legálnost takové činnosti.

Témata:  Donald Trump Turecko USA Michael Flynn Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy