Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příznivci multikulti, pozor. "Kopání" do muslimů je zbytečné, upozornil deník

Londýn
Londýn
Foto: Pixabay

MAGAZÍN - Britská premiérka Theresa Mayová zažívá horký politický březen na mnoha frontách, ale má cenný dar zachovat klid i talent zachytit veřejné nálady v momentech, jakým je doba po středečním teroristickém útoku v centru Londýna, konstatuje editorial serveru The Guardian. Liberální deník v něm připomíná čtvrteční projev Mayové k poslancům, ve kterém úspěšně skloubila důstojnost a emoce, když vzdala hold policistovi Keithu Palmerovi, kterého při ochraně parlamentu zabil útočník, později identifikovaný jako Chálid Masúd.

Premiérka odolala pokušení

Mayová zachovala přiměřený a racionální tón, když diskutovala o detailech útoku a rychlé a odvážné reakci na něj, soudí britský deník. Připomíná, že Masúd před vraždou policisty v zapůjčeném terénním voze při své vražedné jízdě přes Westminsterský most zabil turistu, učitele a další osobu, přičemž další čtyři desítky lidí zranil.   

"Každý poslanec, který ve sněmovně promluvil, přejal premiérčinu náladu," konstatuje prestižní server. Poukazuje, že všichni vyjadřovali nutnost solidarity, pečlivě rozlišovali mezi drtivou většinou britských muslimů a hrstkou jedinců inspirovaných Islámským státem a podobnými skupinami, které jsou zodpovědné za většinu posledních teroristických útoků a spiknutí v Evropě. The Guardian v té souvislosti zdůrazňuje, že islamisté nestojí za všemi útoky, přičemž odkazuje na vraždu britské političky Jo Coxové spáchané neonacistou.

Podle editorialu je pozoruhodné, že premiérka odolala pokušení sáhnout po nové legislativě a příliš se nedebatovalo o rozšíření pravomocí pro bezpečnostní složky. Mayová má přitom ještě z dob, kdy zastávala post ministryně vnitra, plán na zpřísnění protiteroristické preventivní strategie, podotýká britský deník. Vysvětluje, že tato strategie byla zavedena před čtyřmi lety s cílem identifikovat a potírat radikalismus a do programu se mělo zapojit na 8 tisíc lidí.  

Ale strategie je z pohledu muslimských komunit podezřelá a kritizují ji jak britský parlamentní výbor pro vnitřní záležitosti, tak David Anderson, bývalý nezávislý poradce pro protiteroristické zákony, který vyjádřil obavu, že ve skutečnosti jde o špionážní program, poukazuje The Guardian. Dodává, že existují požadavky, aby se program změnil a více zapojil muslimskou komunitu.   

Skandální Farageova kampaň

"Daleko od Westminsteru se odehrála výjimka ze snahy vrátit věci do normálu," pokračuje editorial. Konstatuje, že bez ohledu na tehdejší neznalost faktů vůdce Strany nezávislosti Spojeného království Paul Nuttall a jeho předchůdce Nigel Farage společně oživili neopodstatněnou a skandální kampaň, která má vrazit klín mezi muslimy a ostatní obyvatele Británie.  

Jen pár hodin po útoku Farage vystoupil v americké televizi Fox News a spojil čin s imigrační politikou, připomíná liberální server. Vysvětluje, že politik připomněl starou zprávu bulvárního listu Daily Mail, že labouristé vysílají do zahraničí skupiny přesvědčující migranty, aby přicházeli pracovat do Británie. "Tvrdí, že v Evropě pracuje nedefinovatelná pátá kolona, která je důsledkem nekontrolované migrace," uvádí the Guardian s tím, že londýnský útok dle Farage ospravedlnil pokusy Donalda Trumpa zakázat vstup muslimům z vybraných blízkovýchodních zemí.      

"Co Farege řekl, bylo zcela odtrženo od reality," kritizuje britský deník. Dodává však, že přesto přilil olej do politické debaty a jeho rychlé obvinění multikulturalismu přiživilo atmosféru, v níž se mnozí cítí oprávnění k hlásání nenávisti. Jako příklad The Guardian uvádí zuřivé komentáře na sociálních sítích na adresu očividně vystrašené mladé ženy v hidžábu, která se dívala pryč, když procházela na místě masakru okolo jednoho ze zraněných. Poukazuje, že část Faregeova prohlášení byla navíc vybrána a hlasitě šířena velkými médii.

Uvedené "cyniky" podle editorialu nepřesvědčí ani skutečnost, že Masúd se narodil a vyrůstal v Británii a ačkoliv byl v mládí odsouzen za násilnosti, tajné služby ho zřejmě nepovažovaly za hrozbu. Experti si myslí, že ani Islámský stát, který atentátníka nyní označuje za vojáka islámu, netušil, že se nějaký útok chystá, zdůrazňuje prestižní deník.   

"Nejlepší šance vyhledat takové hrozby pravděpodobně pochází ze zdrojů uvnitř muslimských komunit," domnívá The Guardian. To však podle jeho stanoviska znamená navazovat s nimi spolupráci, nikoliv je sledovat.

Témata:  Velká Británie Nigel Farage muslimové

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.