Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zavraždili jste nám rodiče, pomstíme se. Vzkazují sirotci ze Sýrie

Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Islámský stát. Děti přesvědčeni, že IS je ten nejlepší svět.
Foto: Reprofoto YouTube

Aleppo – Sirotci, kteří přišli kvůli zahraničním protiteroristickým zásahům v Sýrii o své rodiče, jsou stále více žízniví po pomstě. To alespoň tvrdí nové propagandistické video zveřejněné Islámským státem, ve kterém vystupuje četa dobře vyzbrojených dětských vojáků. Ti jsou údajně připraveni zapojit se do boje.

Snímek vytvořený mediální agenturou Islámského státu Alhayat Center začíná záběry na dítě kráčející přes ruiny města, které bylo zničeno během konfliktu v Sýrii.

Scény ničení prolínají obrázky západních vůdců a politiků, které splývají s pečlivě propracovanu propagandistickou zprávou, která je doprovázena melodií písně Nasheed, kterou zpívají děti ve francouzštině.

Video ukazuje dětské sirotky - chlapce ve věku kolem 10 let, kteří byli donuceni k boji. Na záběrech je vidět školicí se mladíky, kteří jsou oblečeni do uniforem a po zuby ozbrojení samopaly. Jsou doslova přepraveni k boji.

Ve vrchní části obrazu problikávají zprávy, v jedné z nich se píše: „Vaše krev poteče za vaše ohavné zločiny. Pozor, máme něco, co musíme bránit."

Pak se skupina dětí v maskáčích schoulí do kruhu, zatímco dospělý džihádista jim ukazuje mapu. Na konci děti pochodují směrem k obrazovce - s vůdcem třímajícím vlajku IS. „Naši bojovníci jsou všude a jsou připraveni se obětovat," zpívá se v posledním verši písně Nasheed.

„Pozor, naši sirotci rostou. Ve vzteku živí svou žízeň po pomstě," říká hlas na videu. Tyto „vlčata chalífátu" - včetně nejméně dvou bělošských dětí - v klipu nepáchají žádné násilí, na rozdíl od většiny videí, které tato skupina zveřejnila v minulosti.

Nejnovější video přichází poté, co ´byl zveřejněn další snímek, na kterém je zachycen čtyřletý rekrut IS, který vyhodil do povětří automobil přepravující špiony.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 12:34

USA o útoku na Izrael údajně věděly několik dní dopředu

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v neděli kategoricky odmítla tvrzení tureckých, jordánských a iráckých představitelů, podle nichž Írán 72 hodin před masivním dronovým a raketovým útokem na Izrael varoval Spojené státy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy