Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát přišel o strategické letiště u přehrady Tabka, které prý hrozí protržení

Islámský stát
Islámský stát
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek - Islámský stát (IS) utržil další porážku v severní Sýrii. Syrské demokratické síly (SDF) nad džihádisty v neděli vybojovaly strategické vojenské letiště poblíž města Tabka. Nad ním se nachází stejnojemnná přehrada, které prý hrozí protržení.

Tabka leží asi 40 kilometrů západně od Rakky, bašty IS. Islamisté nařídili evakuaci města, protože se obávají možného kolapsu největší syrské přehrady Tabka. Tu podle nich poškodilo koaliční bombardování.

Exilová opoziční Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) oznámila, že přehrada Tabka nefunguje, IS má ale prý nadále pod kontrolou její hlavní provozní budovy a turbíny.

Vládní letiště padlo do rukou IS v srpnu 2014. Krátce na to islamisté oznámili, že na základně zabili přibližně 200 vojáků režimu prezidenta Bašára Asada. Záznam masakru extremisté šířili po internetu, připomněla agentura AP.

Témata:  Islámský stát Sýrie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy