Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Viceprezident USA Pence znovu rozdmýchal debatu o přesunu ambasády do Jeruzaléma

Izrael, ilustrační foto
Izrael, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Washington - Viceprezident USA Mike Pence prohlásil, že americký prezident vážně zvažuje přesunutí ambasády Spojených států v Izraeli z Tel Avivu do Jeruzaléma. Pokud by k tomu opravdu došlo, lze čekat velmi negativní reakce od muslimských zemí.

"Po desetiletích pouhého mluvení o tom, nyní prezident Spojených států vážně zvažuje přemístění amerického velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma," prohlásil v neděli Pence na akci vlivného Americko-izraelského výboru pro veřejné záležitosti (AIPAC).

Senát ve čtvrtek těsně schválil Trumpova kandidáta na velvyslance USA v Izraeli Davida Friedmana, který je rovněž zastáncem tohoto kroku.

Jordánský král Abdalláh II. označil případný přesun americké ambasády "za překročení hranice". Palestinci počítají s východním Jeruzalémem jako s hlavním městem svého budoucího státu.

Většina zemí, včetně České republiky, má velvyslanectví v Tel Avivu. Izrael východní Jeruzalém, který byl pod správou Jordánska, obsadil v roce 1967, celý Jeruzalém pak prohlásil za svou nedělitelnou metropoli. To odporuje původním plánům, podle nichž měl být Jeruzalém pod mezinárodní správou.

Témata:  Donald Trump Mike Pence Izrael Jeruzalém

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy