Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozba dalších teroristicých útoků je velká, varuje exper

Islámský stát
Islámský stát
Foto: nbcnews.com

Tunisku se možná daří záplatovat díry v jeho vnitřní bezpečnosti, ale mimořádné pravomoci představují neustálou výzvu pro ideály, které vyznačovaly revoluci v zemi v roce 2011, poukazuje mezinárodněpolitický analytik James Denselow. Expert na blízkovýchodní region z think tanku Foreign Policy Centre se v komentáři pro server Al Džazíra zamyslel nad otázkou, zda je správné omezovat politickou svobodu ve jménu protiteroristických opatření.

Odborník soudí, že po nákaze vzrušením z revoluce a momentu, kdy se Tunisko prohlásilo za jediný úspěšný příběh arabského jara, přišla chladná, tvrdá realita v podobě hrozby moderního terorismu. Po brutálním útoku na muzeum Bardo v srdci Tunisu loni v březnu přišel červnový masakr vlka-samotáře, který v resortu Súsa postřílel desítky turistů,což podle Denselowa představovalo tvrdý úder vytvářející se porevoluční politické struktuře v zemi.    

"Není chyba Tunisanů, že jejich vstup do reflektorů post-autoritářské éry časově koresponduje s občanskou válkou a kolapsem státu v sousední Libyi na východě, stejně jako se vzestupem Islámského státu (IS)," deklaruje analytik. Připomíná však, že Tunisané jsou uváděni jako národ, který má nejvíc bojovníků operujících pod černou vlajkou IS, když počty těch, kteří odjeli do Sýrie a Iráku, jsou odhadovány na zhruba pět tisíc.   

Tuniská ekonomika

Denselow zdůrazňuje, že ohromnou část tuniské ekonomiky tvoří turismus, jehož přímý podíl na HDP dosahuje 8% a ještě mnohem více v přidružených odvětvích, tudíž je pro zemi prioritní, aby byla považována za opět bezpečnou pro pasažéry výletních lodí a prázdninové turisty vracející se na nádherné pláže, ke starověkým památkám a pohostinným lidem.  

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

Analytik uvádí, že při své poslední cestě do Tuniska z první ruky viděl, jak toto úsilí vypadá. Zmiňuje bezpečnostní skenery v každém hotelové hale, všudypřítomné kamery, policisty s automatickými zbraněmi hlídkující u turistických míst a vojenská vozidla rozmístěná okolo resortních měst.     

Velké zdroje byly investovány do vybavení a výcviku bezpečnostních sil, pokračuje odborník. Dodává, že tuniská armáda je sice při stavu 45 tisíc aktivních vojáků nejmenší v regionu, ale je dobře financovaná a v březnu se zapojila do ostrých střetů s IS, v nichž padlo na 50 džihádistů. 

"Představitelé tuniského ministerstva turismu připouštějí, že tradiční otevřenost hostům a pohostinnost nemohly čelit bezpečnostním výzvám dnešních dnů," píše Denselow. Podotýká, že útok v Súse trval hodiny, což prokázalo nedostatky v koordinaci bezpečnostních složek, které však dle nového guvernéra města již byly odstraněny. Došlo ke zdvojnásobení počtu jejich příslušníků a posílení pravomocí a vlivu ministerstva vnitra, což podle experta znamená, že úřady nyní operují s mnohem větším množstvím zpravodajských informací potřebným ke zmaření takových útoků. Tunisko tak očekává, že letos přiláká 5,5 milionu návštěvníků - obdobně jako loni - a stále více věří, že přijalo nezbytná opatření k ochraně turistů, konstatuje analytik.

Další útoky jsou pravděpodobné

Denselow připomíná, že například britské ministerstvo zahraničí navzdory výše uvedenému nadále varuje občany Spojeného království před odkladnými cestami to Tuniska. Nejenže je tato rada sama o sobě dost silná, aby odradila britské turisty, ale zároveň ovlivňuje jejich možnost uzavřít cestovní pojištění, přičemž velké britské cestovní kanceláře již teď ruší zájezdy do země, což bude mít podle analytika devastující efekt na turistický průmysl v Tunisku, kde velkým problémem zůstává nezaměstnanost mladých. Expert uvádí, že naplnění cíle 5,5 milionu turistů ironicky mohou pomoci ruští turisté, kteří do země přicestují poté, co z politických důvodů nemohou jet do Turecka a po listopadovém útoku na civilní letadlo se obávají cest do Egypta.           

"Toto ukazuje, jak ohromný vliv má krátkodobý obraz oproti pozadí tak neodhadnutelné bezpečnostní situace," vysvětluje odborník. Za mnohem důležitější však z dlouhodobého hlediska považuje debatu o tom, co je nová tuniská vláda ochotná obětovat za posílení bezpečnosti. Denselow připomíná, že v zemi aktuálně platí výjimečný stav vyhlášený po listopadových sebevražedných útocích na policejní síly, který byl mnohokrát prodloužen, naposledy do června letošního roku. Expert odkazuje na tvrzení lidskoprávní organizace Human Rights Watch, že nové protiteroristické zákony potlačují lidská práva a postrádají adekvátní opatření proti zneužití.     

Analytik uvádí, že ho guvernér Súsy osobně ujišťoval, že Tunisané staví bezpečnost nad svobodu a v tomto názoru ho utvrdil nedávný průzkum společnosti Arab Youth Survey, který ukázal, že 58% respondentů ze severní Afriky souhlasí se stanoviskem, že s ohledem na současné okolnosti na Blízkém východě je zajištění stability v regionu důležitější než podpora demokracie.     

"Celkový obraz opět zdůrazňuje, jak ohromný dopad může mít hrstka šokujících teroristických útoků na směřování země," deklaruje Denselow. Domnívá se, že navzdory požáru v sousední Libyi učinilo Tunisko výrazný progres při zajišťování bezpečnosti v zemi. Podle analytika se však teprve v delším časovém horizontu ukáže, zda tato výměna za politickou svobodu měla skutečně cenu.

EuroZprávy.cz se snaží svým čtenářům nabídnout pohled na události ze široké perspektivy. Našim cílem je nestranné zpravodajství, proto hledáme názory napříč politickým spektrem. Děkujeme za pochopení.   

Témata:  Tunisko terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy