Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová vyhraje volby a stane se prezidentkou? Z vlivných amerických kruhů přichází nečekané prohlášení

Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Marine Le Penová v Praze | autor: Facebookový profil političky
Foto: Facebook

Washington/Paříž – Tak jako se to stalo u hlasování o brexitu nebo zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem, i šéfka francouzské Národní fronty Marine Le Penová by mohla zlomit predikce a stát se prezidentkou Francie. Mysli si to jeden ze stratégů globální investičně bankovní společnosti Goldman Sachs Bobby Vedral.

I když na Wall Street panuje shoda, že euroskeptická Le Penové nebude příští prezidentkou Francie, nejsou o tom všichni přesvědčeni na sto procent. Dokazuje to právě Vedral.

Ten podle americké stanice CNBC poukazuje, že trh si je až příliš jistý ohledně výsledku voleb ve druhé největší ekonomice eurozóny. V e-mailu svým klientům proto napsal, že „podle základního předpokladu nevyhraje, ale je v nejlepším případě naivní a v nejhorším nedbalé předpokládat, že se to nemůže stát“.

Vedral, globální vedoucí skupiny MarketStrats, poslal klientům minulý týden zprávu s analýzou, která ukazuje, jak by bylo možné, že populistka Le Penová nasbírá více než 50 procent hlasů v očekávaném druhém kole. Pokud by se tak stalo, vyzve Le Penová zemi, aby odešla z Evropské unie. Takový krok by mohl mít fatální následky pro politický blok, který se již vzpamatovává z hlasování ve Velké Británii, která se loni v létě rozhodla opustit unii.

Vedral souhlasí s tím, že nejpravděpodobnějším výsledkem podle pravidelně zveřejňovaných průzkumů je, že Le Penová a centrista Emanuel Macron změří své síly ve druhém kole. Tyto průzkumy také ukazují, Macron získá více než 60 procent ve druhém kole. Stratég ale zároveň poukazuje na data, která vyvolávají pochybnosti. Když byli Francouzi dotázáni, koho by volili ve druhém kole, pokud by jejich kandidát prohrál, vysoké procento lidí (42 procent) odpovědělo „nevím“.

Vedral tvrdí, že má podezření, že mnoho z těchto lidí prostě nechce přiznat, že budou hlasovat pro Le Penovou, která je zastáncem tvrdé linie proti imigraci, zvláště muslimské imigraci. „Politická korektnost vede lidi k tomu, že lžou v průzkumech veřejného mínění,“ varuje Vedral. „Z tohoto důvodu populističtí kandidáti mohou těžit ze 'stydlivé volby',“ dodává. Pokud se dvě třetiny těchto nerozhodnutých voličů rozhodnou podpořit Le Penovou, Vedral předvídá, že se dostane velmi blízko k vítězství. 

Témata:  Marine Le Pen volby ve Francii 1 USA

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 21:35

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin

V dubnu došlo k celkovému zdražení většiny potravin, které pravidelně monitoruje Český statistický úřad (ČSÚ).

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy