Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid dá Katalánsku miliardy eur na obnovu infrastruktury, region chce stále hlasovat o nezávislosti

Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Katalánsko, Barcelona /Španělsko/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Barcelona – Jihošpanělský region Katalánsko od centrální vlády do roku 2020 dostane 4,2 miliardy eur, tedy asi 113 miliard korun na rozvoj infrastruktury. Katalánsko už před třemi lety pořádalo referendum o nezávislosti a chystá se zorganizovat druhé.

Španělský premiér Mariano Rajoy dnes tyto finance slíbil na konferenci v Barceloně. „Zavazujeme se k investici 4,2 miliardy eur do infrastruktury, do dopravy a bydlení v období od letoška do roku 2020," řekl Rajoy.

Z této sumy má být 1,8 miliardy eur určeno na síť příměstských vlaků, do níž mají být podle Rajoye do roku 2025 investovány celkem čtyři miliardy eur.

Katalánský premiér Carles Puigdemont na konferenci nebyl. Podle AFP je v USA, kde obhajuje záměr uspořádat v září nové referendum o nezávislosti se svolením španělské vlády nebo bez něj. Rajoy na toto téma odmítá jednat a dnes řekl, že nyní, kdy Španělsko překonalo hospodářskou krizi, je možné „nabídnout investice do nezbytné infrastruktury".

Referendum katalánská vláda chystá na základě předloňského rozhodnutí parlamentu. Schválil totiž rezoluci, která referendum požaduje. Španělský ústavní soud ji ale zrušil.

Vláda v Madridu snahy Katalánska o samostatnost dlouhodobě odmítá s tím, že to odporuje španělské ústavě. Podle průzkumů jsou Katalánci ohledně odtržení od Španělska rozděleni zhruba půl napůl.

Při nezávazném hlasování v roce 2014 se pro nezávislost sice vyslovilo asi 80 procent hlasujících, avšak pouze při čtyřicetiprocentní účasti.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy