Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mela v USA? Trump chce okamžitě peníze na stavbu zdi, Kongres zřejmě bude proti

Federální Kongres Spojených států amerických
Federální Kongres Spojených států amerických
Foto: house.gov

Washington - Americký prezident Donald Trump chce snížit o 18 miliard dolarů (450 miliard korun) náklady na zdravotnický výzkum, infrastrukturu a subvence pro komunitní projekty. Takto ušetřené peníze mají být použity k financování zdi na hranici s Mexikem. Kongresu se patrně tyto okamžité rozpočtové škrty líbit nebudou.

Zeď na hranici s Mexikem chce Trump postavit, aby zabránil přílivu přistěhovalců z Mexika. Ještě ve volební kampani tvrdil, že celou stavbu bude financovat jižní americký soused.

Tak jednoduché to ale zjevně nebude. Trump nyní chce například odebrat 1,2 miliardy dolarů z dotace pro výzkumné projekty Národního ústavu zdraví. O polovinu peněz má přijít americký grantový program, jehož rozpočet by byl omezen na 1,5 miliardy. O půl miliardy se mají snížit výdaje na budování dopravních staveb. Část uspořených peněz má jít na stavbu zdi.

Podle agentury AP mají Trumpovy představy malou naději na úspěch v Kongresu. Demokraté hrozí, že projednávání zablokují filibusterem, tedy ochromením poslanecké debaty dlouhými projevy. Republikáni se takové situaci chtějí vyhnout a navíc mnozí nechovají k budování zdi velké sympatie. "Chtěl bych slyšet detaily. Co to má být za zeď?" adresoval například do Bílého domu dotaz vlivný republikánský senátor John McCain.

Situaci kolem zdi a obecně rozpočtových reforem může výrazně ovlivnit blížící se hlasování o penězích pro fungování federálních úřadů. Jejich činnost je ohrožena, protože dosavadní zákon o jejich financování vyprší o půlnoci 28. dubna.

Témata:  Donald Trump USA Mexiko Kongres Spojených států amerických (United States Congress)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy