Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie kvůli záplavám evakuuje Lismore

Povodně, ilustrační foto
Povodně, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Sydney - V důsledku cyklonu Debbie hrozí australskému městu Lismore záplavy a úřady již nařídily evakuovat přes 25 tisíc obyvatel. Probíhá i evakuace turistů z tropických ostrovů.

V Queenslandu bylo dnes preventivně uzavřeno přes 2000 škol a 1200 školek. Cyklon, který na queenslandské pobřeží udeřil v úterý, také způsobil rozsáhlé výpadky elektrického proudu. Bez elektřiny zůstává kolem 61.000 domácností.

Ve státě Queensland v okolí města Airlie Beach živel přerušil telefonní spojení, rozbíjel okna, vyvracel stromy a poškodil střechy domů. Uzavřeny byly uhelné doly a bouře poničila i pole s cukrovou třtinou.

Nyní cyklon oblastí postupuje už v menší síle, doprovázejí ho ale mohutné dešťové srážky, kvůli nimž se rozvodnilo mnoho řek. Město Lismore očekává nejhorší záplavy za posledních 20 let.

Stát Queensland vyzval obyvatele, aby nevyjížděli na silnice a neotvírali obchody. Úřady poukázaly na to, že desítky lidí již museli záchranáři vyprošťovat ze záplavových vod.

Stovky turistů, kteří pobývali na tropických ostrovech na severovýchodě země, jsou evakuovány s pomocí vojenských vrtulníků, trajektů a letadel. Důvodem k evakuaci je mimo jiné nedostatek pitné vody. Silné proudy vyvolané cyklonem Debbie podle oceánologů mohly poškodit i Velký bariérový útes, který trpí bělením korálů.

Témata:  Austrálie počasí povodně

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy