Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Ukrajině má na Velikonoce platit další příměří

Ukrajinská armáda
Ukrajinská armáda
Foto: mil.gov.ua **www.mil.gov.ua**

Kyjev/Moskva - Na východě Ukrajiny má od 1. dubna platit nové příměří mezi proruskými separatisty a ukrajinskými silami. Předchozí příměří bylo domluveno pro vánoční a novoroční svátky, ale dlouho nevydrželo.

Příměří bylo podle mluvčí hlavního ukrajinského vyjednávače, bývalého prezidenta Leonida Kučmy, domluveno pro nadcházející velikonoční svátky.

Obě strany se také dohodly, že o Velikonocích usnadní přecházení frontové linie, aby se příbuzní na obou stranách mohli navštívit.

Dohody o příměří a o snadnějším přecházení fronty potvrdil i Vladislav Dějněgo, hlavní vyjednávač luhanských separatistů. Zástupkyně doněckých rebelů uvedla, že zbraně mají utichnout "od soboty 1. dubna 00:00".

Situace na frontě zůstává napjatá. Ukrajinská armáda dnes oznámila smrt svého vojáka, kterého "při plnění bojového úkolu" zabil nepřátelský odstřelovač.

Témata:  Ukrajina Ukrajinská krize

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy