Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajná zpráva o útocích z 11. září bude brzy zveřejněna, oznámila CIA

ilustrační fotografie
ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - CIA přiznala, že zpráva o útocích z 11. září 2001 obsahuje tajnou kapitolu o 28 stranách, která se týká "předběžných informací o možném spojení Saúdské Arábie s útočníky". Podle Ústřední zpravodajské služby ale dokument netvrdí nic o tom, že by Rijád podporoval teroristy.

Americká vláda část tajného materiálu brzy zveřejní. Zpráva je utajována proto, že převládly obavy o citlivý obsah včetně vyšetřovacích metod. Vyšetřování tragických událostí ze září 2001 navíc ještě neskončilo.

Americká vyšetřovací komise dospěla k "velmi jasnému" závěru, že neexistuje žádný důkaz naznačující, že by saúdská vláda jako instituce nebo některý jednotlivý saúdský činitel finančně podporovali Al-Káidu.

Nepotvrzené a neprověřené informace by v případě jejího zveřejnění mohl někdo chopit a šířit zprávy o vině Saúdské Arábie. "To by bylo velmi, velmi nepřesné," zdůraznil šéf CIA John Brennan v televizi NBC.

Témata:  CIA 37145 Saúdská Arábie USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy