Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie zatkla jihokorejskou exprezidentku, uvrhla ji do vazby

Pak Kun-hje
Pak Kun-hje
Foto: Korea.ne

Soul - Jihokorejské úřady dnes vzaly do vazby bývalou prezidentku Pak Kun-hje. Může být ve vazbě držena až 20 dní, než proti ní bude vzneseno oficiální obvinění.

Příkaz k zatčení bývalé hlavy státu, která je podezřelá z korupce, vydírání, zneužití pravomocí a prozrazení státního tajemství, vydal soud v jihokorejském hlavním městě Soulu.

Zadržení předcházelo jednání soudu o vydání zatykače, ke kterému se Pak Kun-hje osobně dostavila. Exprezidentka strávila na soudu devět hodin a odcházela viditelně unavená. Soudní jednání nijak nekomentovala. Již dříve ale opakovaně popřela, že by se dopustila trestné činnosti.

Někdejší hlava státu je zapletena do korupčního skandálu kolem důvěrnice odvolané prezidentky Čche Son-sil, která čelí podezření, že s využitím svých vazeb na hlavu státu nutila jihokorejské firmy, aby darovaly miliony dolarů jejím nadacím.

Bývalá prezidentka se podle prokuratury na braní úplatků přímo podílela. Do skandálu je zapletena i největší jihokorejská společnost Samsung Group; soud s jejím šéfem I Če-jongem už začal.

Pak Kun-hje se už dříve u výslechu veřejnosti omluvila. "Omlouvám se lidem. Při vyšetřování budu upřímně spolupracovat," řekla před vstupem do budovy státního zastupitelství.

Nástupce Pak Kun-hje zvolí Jihokorejci 9. května. V řádném termínu se měly prezidentské volby konat až v prosinci. Podle průzkumů je favoritem vůdce liberální opozice Mun Če-in.

Témata:  Jižní Korea Pak Kun-hje 1

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy