Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studená válka se nemůže opakovat? Rusko odpovědělo

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Madrid - Nová studená válka je možná a velmi reálná. Varuje před ní ruský velvyslanec ve Španělsku Jurij Korčagin, který předeslal své varování v Madridu na kolokviu uspořádaném platformou Nové ekonomické fórum.

Korčagin tvrdí, že studená válka byla založena na ideologických rozdílech mezi Sovětským svazem a Spojenými státy. "Dnes takové ideologické důvody neexistují. Pozorujeme ale jiné znaky studené války," přiznal s tím, že velké množství zemí dnes "posiluje vojenské kapacity".

Někteří lidé podle něj tvrdí, že studená válka se už nemůže zopakovat. "Ale může. Rusko je však otevřené světu jako nikdy předtím a buduje si novou mladou demokracii," vysvětlil.

Podle agentury TASS Korčagin také popsal vztahy mezi ruským prezidentem Vladimirem Putinem a hlavou USA Donaldem Trumpem poměrně neurčitě. "Ještě se osobně nesetkali, vedli pouze telefonický rozhovor začátkem tohoto roku," uvedl.

Ruský velvyslanec následně popsal bilaterální vztahy mezi Spojenými státy a Ruskem jako vztahy "na nulové úrovni". Měly by přitom být "přátelské a rovnocenné s tím, že by měla každá země mít své vlastní zájmy."

Co se brexitu týče, ten je podle velvyslance "ranou pro EU. "Pokud někdo odchází, ale nikdo nevstoupí, oslabí to systém," dodal. 

Témata:  Rusko studená válka USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy