Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trumpův exporadce Flynn prý promluví o Rusech, žádá ale imunitu před stíháním

USA
USA
Foto: Pixabay

Washington - Bývalý bezpečnostní poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Flynn je podle médií ochoten vypovídat o vazbách Trumpova blízkého okolí na Rusko výměnou za imunitu před stíháním.

O Flynnově údajné nabídce Federálnímu úřadu pro vyšetřování (FBI) a vyšetřujícím komisím obou komor Kongresu informoval list The Wall Street Journal.

Flynn po Trumpově nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko.

Flynnův právník Robert Kelner v písemném prohlášení dnes uvedl, že jeho klient "má svůj příběh" k vypovězení, ale žádá o ochranu před "nespravedlivým pronásledováním", uvedla stanice BBC.

"Žádný soudný člověk, kterému radí právník, nepřistoupí ve vysoce zpolitizovaném prostředí honu na čarodějnice na podrobení se výslechu bez záruk, že nebude nespravedlivě stíhán," uvedl Kelner, aniž by se přímo vyjádřil ke zprávě listu The Wall Street Journal, že Flynn chce imunitu, protože se obává nepříjemností od americké justice.

Vyvaroval se i vyjádření k vyšetřování, zda se Rusko pokoušelo pomoci Trumpovi vyhrát loňské prezidentské volby. Zdůraznil však, že média byla zaplavena "nepodloženými obviněními, pobuřujícími nařčeními ze zrady a zvrácenými posměšky".

BBC připomněla, že právě Flynn na volebním sněmu republikánů dirigoval skandované volání po uvěznění Trumpovy soupeřky Hillary Clintonové kvůli její e-mailové aféře.

Trump na twitteru Flynna podpořil. Nabídka podle obeznámených nejmenovaných zdrojů nebyla dosud akceptována, napsal list The Wall Street Journal. "Mike Flynn by měl o imunitu požádat, neboť je to ze strany médií a demokratů hon na čarodějnice historických rozměrů," napsal Trump.

Rovněž uvedl, že zmíněný hon na čarodějnice byl rozpoután jen kvůli tomu, aby demokraté a jim nakloněná média našli zástupnou výmluvu pro loňskou volební porážku jeho rivalky Hillary Clintonové.

Bílý dům podle Reuters k případu uvedl, že se neobává toho, co Flynn může ve výpovědi uvést. Dodal také, že prezident je toho názoru, že Flynn by svědčit měl.

O tom, zda Flynn požadovanou imunitu nakonec získá, je zatím podle nejvýše postaveného demokrata ve sněmovním výboru pro tajné služby Adama Schiffa předčasné hovořit. Příslušnou žádost nicméně Schiff označil za znepokojivý a významný krok, uváží-li se, jak vysoký post zastával, uvedla AP. Kongresman dodal, že výbor má na vyslechnutí Flynna zájem. Sněmovní výbor a také senátní výbor pro tajné služby případ možného ruského ovlivňování voleb vyšetřují společně s FBI.

Témata:  USA Donald Trump Rusko Michael Flynn

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy