Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakousko německé mýtné napadne u soudu, považuje je za diskriminační. Přidá se i Česko?

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakouský ministr dopravy Jörg Leichtfried dnes oznámil, že Vídeň podá u Soudního dvora Evropské unie žalobu na Německo. Důvodem je zavedení mýtného na tamních dálnicích i pro osobní auta.

Schválený návrh mýtného v Německu počítá s tím, že německé dálniční poplatky budou de facto platit jen zahraniční řidiči. Majitelé aut registrovaných v Německu mýtné sice také uhradí, posléze se jim ale o zaplacenou částku sníží daň z motorových vozidel. Majitelé nejekologičtějších aut s velmi nízkými emisemi získají dokonce větší úlevu, než kolik zaplatí na poplatcích.

"Považuji toto mýtné za diskriminační a neslučitelné s právem EU," uvedl dnes Leichtfried. Přesný termín podání žaloby u Soudního dvora EU zatím nesdělil. Podle něj musí nejdřív Evropská komise formálně přerušit řízení o porušení smlouvy s Německem. Následně bude možné žalobu podat, řekl člen rakouské vlády.

Rakouský kancléř Christian Kern podle Leichtfrieda o mýtném už telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a informoval ji o dalším právním postupu Vídně.

Leichtfried dnes v prohlášení kritizoval také Evropskou komisi. "Postup Evropské komise je skandální," řekl. Německý ministr dopravy Alexander Dobrindt už na konci loňského roku dosáhl s Evropskou komisí ve sporu o mýtné kompromisu.

Německo je poslední velkou evropskou zemí, která dosud nezpoplatnila své dálnice pro osobní auta. Majitelé nákladních vozů už mýtné platí řadu let. Mýtné začne pro osobní auta platit v roce 2019. Desetidenní poplatek se bude pohybovat v rozmezí od 2,5 eura do 25 eur (zhruba 68 až 676 korun), dvouměsíční od sedmi do 50 eur (189 až 1351 korun). Nejdražší roční mýtné přijde na 130 eur (3513 korun).

Český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) minulý týden uvedl, že Česko by se mohlo k rakouské žalobě připojit, pokud pro to budou dostatečné argumenty.

"Vadilo by nám, kdyby se kompenzovala výše dálniční známky za slevu na dálniční dani, protože to by byla jasná diskriminace," uvedl dnes v tiskovém prohlášení ministr dopravy Dan Ťok (za ANO). Zároveň zopakoval, že rozhodnutí k připojení žaloby České republiky k Rakousku není v kompetenci ministerstva dopravy, ale musí je schválit vláda.

"Myslím si, že vzhledem k aktuální situaci v Evropě není dobré, abychom na sebe navzájem podávali žaloby a abychom ve věcech, které případně EK nebude vnímat jako problematické, byli siláčtí a ukazovali ramena vůči Německu," dodal Ťok.

Témata:  Rakousko mýtné Německo

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy